İsmet Berkan: 20 yıllık Ak Parti iktidarının en önemli sonucu!

İsmet Berkan, Karar'daki bugünkü köşe yazısında AK Parti’nin 2002 yılında iktidara gelip bunu perçinlemesinin Batılı olmaya çalışmasıyla olduğu görüşünü savundu.

GÜNDEM 08.04.2021, 07:50
18
İsmet Berkan: 20 yıllık Ak Parti iktidarının en önemli sonucu!
Karar gazetesinde yazmaya başlayan İsmet Berkan, AK Parti’nin 2002 yılında iktidara gelip bunu perçinlemesinin Batılı olmaya çalışmasıyla olduğu görüşünü dile getirdi. Berkan, AK Parti’nin 20 yıllık iktidar sonunda “dış dinamik” konusunu hissedilmez hale getirdiğini söyledi. 
Berkan, bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile yaptığı görüşmeye dair yorumlarını aktardı.
Karar yazarı, bu görüşme üzerinden özetle şu eleştirileri yöneltti:
Artık neredeyse bir ironinin konusu, Ak Parti’nin 2002 sonunda iktidara gelmesi ve iktidarını perçinlemesi, daha önce hiçbir Cumhuriyet hükümetinin yapmadığı kadar çok “Batılı” olmaya çalışmasıyla başarılmıştı. Ama aynı Ak Parti, 20 yıllık iktidarının sonunda 12 Eylül darbe döneminde bile varlığını hissettirmiş olan “dış dinamik”i hissedilmez hale getirmeyi başardı. 
Artık Türkiye ile AB, ülkemizin yeniden tam üyelik rotasına girmesini konuşmuyor, bir zamanlar “ikinci sınıf üyelik istemeyiz” diyerek şiddetle reddettiğimiz “ayrıcalıklı ortaklık” masada bile değil. AB bize “komşu” muamelesi yapıyor, biz AB’ye “Büyük ekonomik çıkarımız olan bölge” muamelesi.  
İki taraf birbiriyle yepyeni bir “al-ver” dengesinde buluşmaya çalışıyor, son yılların çalkantılı ilişkilerini daha sakin sulara çekmeye uğraşıyor. 
Onlar bizden Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızı savunurken silah kullanmamamızı veya silahla tehdit etmememizi istiyor; biz onlardan gümrük birliğinin tarım ve hizmetler sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini… Onlar bizden başta Suriyeliler olmak üzere göçmenleri botlara bindirip denize salmamamızı istiyor; biz onlardan vizesiz Avrupa’ya gidip gelebilmeyi… Onlar bizden Rusya’ya karşı daha sınırlayıcı olmamızı istiyor; biz onlardan Suriye konusunda hiç değilse mali destek… 
Peki demokrasi, hukuk devleti, insan hakları? AB temsilcileri sadece “söylemediler” denmesin diye bu konuları kayda geçirecek cümleler sarf ediyor, hepsi o. Türkiye tarafı ise bu cümleleri duymazdan gelmeyi tercih ediyor, tadının kaçmasına izin vermeyerek aslında kendine göre en büyük tavizi veriyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı