İsrail, Akdeniz’i istiyor!

Tel Aviv, Lübnan ile yeniden başlaması beklenen müzakerelerde Akdeniz’in tamamını isteyecek…

GÜNDEM 04.05.2021, 04:35
11
İsrail, Akdeniz’i istiyor!
Geçtiğimiz Ekim ayında başlayıp Kasım ayında askıya alınan Lübnan ve İsrail arasındaki deniz sınırı müzakerelerinin önümüzdeki günlerde yeniden başlaması bekleniyor. Ancak bu seferki müzakerelerde Tel Aviv masaya tüm Akdeniz’i almak için oturacak.
İsrail, Akdeniz’de genişlemek için kolları sıvadı. Geçtiğimiz yıl Lübnan ile başlatılan ancak askıya alınan deniz sınırı müzakerelerinin önümüzdeki günlerde yeniden yapılması beklenirken İsrail, masaya bu sefer daha büyük bir iştahla oturacak. Tel Aviv yönetimi, iki ülke arasında soruna neden olan ve bir bölümü işgalleri altında bulunan 860 kilometrekarelik deniz sahası talebini 2 bin 290 kilometrekareye çıkartacak.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Lübnan ve İsrail, Akdeniz’deki deniz sınırı konusunda ilk defa müzakere masasına oturmuş ancak karşılıklı sunulan haritalar üzerinde anlaşma olmaması nedeniyle müzakereler Kasım ayında askıya alınmıştı. ABD Dışişleri arabuluculuğunda gerçekleştirilen ilk müzakerelerin üzerinden altı ay gibi bir süre geçtikten sonra iki ülke bu sefer de ABD Başkanı Joe Biden arabuluculuğunda bir kez daha masaya oturacak.

Akdeniz’i gözüne kestiren İsrail, işgal niyetinin haritasını da çıkardı. İsrail medyasında da yer bulan harita Tel Aviv’in, Akdeniz’de tek güç olma hayalini gözler önüne seriyor. Hazırlanan haritada Lübnan’ın yasal olarak hakkı olan ve halihazırda gaz çalışmalarının yapıldığı deniz sahalarına da el konuyor. İsrail, böylece Akdeniz’de sadece güvenlik alanını değil, ekonomik gelir alanını da yükseltmek istiyor.

Lübnan ve İsrail arasında yaşanan deniz sınırı ihtilafının ilk kıvılcımı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2007 yılında Lübnan, 2010 yılında da İsrail ile ayrı ayrı deniz sınırı anlaşması imzalaması ile başladı. 860 kilometrekarelik bir deniz sahasını kapsayan ihtilaf konusunda iki ülke de bu alanın kendi kıta sahanlığında olduğunu hak ediyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı