İsrail ile normalleşmenin mimarı!

ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın, Ortadoğu ziyaretlerinde dikkat çeken bir isim öne çıktı.

GÜNDEM 19.07.2022, 04:35
3
İsrail ile normalleşmenin mimarı!
Ziyaretleri kapsamında ilk olarak İsrail’e giden daha sonra ise Suudi Arabistan’da temaslarda bulunan Biden’a burada eşlik eden o isimle ilgili çarpıcı bilgilere Millî Gazete ulaştı.

Ortadoğu’da “Karanlıklar Prensi” olarak anılan o isim, MOSSAD ve CIA ile yakın ilişkiler kuran eski Suudi Arabistan’ın 22 yıl boyunca Washington Büyükelçiliğini yapan eski Suudi Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Prens Bender Bin Sultan. Büyükelçilik görevi sürecinde ABD’nin önceki başkanlarından George W. Bush ile yakın ilişkileri olan Sultan, bu nedenle ‘Bender Bush’ olarak biliniyordu. Asker kökenli olan Sultan, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Kolejinden mezun olduktan sonra bir dönem Suudi Arabistan ordusunda savaş pilotu olarak görev yaptı.

Sultan, sadece Körfez Savaşı ve Arap Baharı sürecinde değil ABD ve İsrail’in İran’a karşı kurmaya çalıştığı ablukanın zincirinin de önemli bir halkasını oluşturuyor. Nükleer silah bahanesiyle İran’a yönelik uygulanan ambargonun bölge ülkeleri tarafından da uygulanması ve İran’ı bir çembere almak için de Arap Ligi içinde yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

‘Bender Bush’ lakabı ile anılan Sultan’ın bir diğer lakabı ise ‘Bender İsrail’. Adı sık sık MOSSAD ile anılan Sultan, son dönemlerde İsrail ile normalleşme anlaşmaları sürecinde adını yeniden duyurmaya başladı. İsrail makamları tarafından, ‘Arap ülkeleri ile normalleşmenin mimarı’ olarak tanımlanan Sultan, Suudi Arabistan ve İsrail arasında devam eden normalleşmenin zeminini hazırlayan kişi olarak biliniyor. Bu nedenle Biden’e Suudi Arabistan ziyaretlerine perde arkasında eşlik eden de o oldu.

Baba Bush ile sık sık ‘Oval Ofis’te bir arayan Bender Bin Sultan, Birinci Körfez Savaşı ile 11 Eylül sonrası, ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik tüm girişimlerinde yer aldı. Bölgede ABD için diplomatik trafiği sağlayan Sultan, ‘Arap Baharı’ sürecinde de kritik bir konumda yer aldı. Özellikle Libya’da Kaddafi karşıtı ayaklanmada da ismi sık sık anıldı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı