"İsrail, İran-Suudi Arabistan ilişkisini bozmak istiyor"

İran'ın Suudi Arabistan'daki yeni büyükelçisi, Siyonist rejimin Tahran ile Riyad arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasından rahatsız olduğunu ve bunu bozmaya çalıştığını söyledi.

DÜNYA 09.06.2023, 01:20
4
Alireza Enayati, Riyad tarafından İran'ın yeni büyükelçisi olarak akredite edilmesinin ardından, Çarşamba günü İran'ın Arapça yayın yapan al-Alam haber kanalıyla yaptığı bir röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Enayati, Suudi Arabistan ile ilişkilerin düzelmesiyle alakalı, "Pek çok dostumuz ve kardeşimiz İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşıladı." ifadelerini kullandı. Büyükelçi ayrıca, "Diğerleri ya sadece üzülüyor ya da İsrail rejimi gibi bunu dayanılmaz buluyor ve bu ilişkileri bozmaya çalışıyor." diyerek İsrail'in durumdan rahatsızlığını dile getirdi.
Büyükelçi Enayati, önemli olanın yapıcı bir işbirliği içinde olmak, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel kalkınmaya dayalı bölgesel güvenlik konusuna öncelik vermek olduğunu da sözlerine ekledi. Enayati, güvenliğin bu şekilde sağlanmasının bölgedeki yabancı güçlerin geri çekilmesine veya azalmasına yol açabileceğini ifade etti.
"Tüm bölge ülkeleri arasındaki işbirliği pekiştirildiğinde hiçbir unsur bunu bozamaz" diyen Elçi ayrıca, İran'ın her zaman komşularıyla ilişkilerini güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti. İki bölgesel ağır top olarak İran ve Suudi Arabistan arasındaki bağların kesinlikle bölgesel meseleler üzerinde olumlu bir etkisi olacağını da sözlerine ekledi.
Enayati, İran ve Suudi Arabistan'ın bölge ülkelerinin kalkınması için ekonomik fırsatlar sağlayabilecek birçok alanda da işbirliği yapabileceğini söyledi. Büyükelçi ayrıca İran'ın bazı komşularıyla ilişkilerinin "çok güçlü" olduğunu ve ekonomik işbirliklerinin sürekli büyüdüğünü söyledi. Enayati, Çin'in Pekin'de iki taraf arasındaki yüksek riskli görüşmelerin ardından Tahran-Riyad ilişkilerinin yeniden başlamasını teşvik etmedeki rolüne de övgüde bulundu.
Çin'in ev sahipliğinde birkaç gün süren yoğun müzakerelerin ardından, 10 Mart'ta İran ve Suudi Arabistan, yedi yıllık ayrılığın ardından iki ay içinde diplomatik ilişkileri yeniden kurmak, büyükelçilik ve misyonları yeniden açmak için bir anlaşma yaptı. Gözlemciler, yumuşamanın – ABD ve İsrail'i dehşete düşürecek şekilde – onlarca yıldır çalkantılarla karakterize edilen bir bölgede gerilimi azaltma potansiyeline sahip olduğunu savunarak, gelişmeyi bölge ülkelerini birbirinden uzaklaştırmayı amaçlayan çabalara karşı bir denge unsuru olarak memnuniyetle karşıladılar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı