İstanbul Boğaz’ı Teksas’a döndü!

İstanbul Boğaz’ında kaçak inşaat patlaması yaşanıyor. Vatandaşlar ihbar ediyor, Boğaziçi İmar yapı tatil tutanağı tutuyor, inşaat mühürleniyor ama nasıl oluyorsa yapılaşma durmuyor.

GÜNDEM 30.08.2022, 19:40
6
İstanbul Boğaz’ı Teksas’a döndü!
Vatandaşların ihbarı üzerine Boğaz ön görünümde bulunan taşınmazda inceleme yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri 30 Haziran 2022 tarihinde inşaatı mühürledi.

Projesi ve yapı ruhsatı bulunmayan parselde toplam bin 780 metre kaçak inşaat yapıldığı tespit edildi.

Ancak, inşai faaliyeti yapan kiracı Menderes Gökhan Tutaşer’i mühür durduramadı ve inşaat çalışmaları devam etti. İçerisine 4 adet yapı kondurulan parselde yapı tatil tutanağına rağmen inşaat çalışmalarının nasıl sürdüğü bilinmiyor…

Son dönemde, mühre ve yasalara rağmen Boğaziçi’nde kaçak inşaatların devam ettiği görülüyor. Geçtiğimiz hafta SÖZCÜ, İngiliz bir şirket tarafından satın alınan Bebek’teki bir yol yalısında da ruhsatsız ve projesiz tadilatın kapısına mühür asılmasına rağmen devam ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Birgün gazetesinde dün yer alan İsmail Arı imzalı habere göre, MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal da Sarıyer Tarabya'daki boğaz manzaralı arazisindeki köşkü yıktı. Ardından da yerine dört katlı villa inşa etmeye başladı. Daha sonra İBB yetkilileri villa inşaatına müdahale edildiğini, inşaatın kaçak olduğu ve yapılan incelemenin ardından da mühürlendiğini açıkladı.
Mehmet Nazif Günal
12 Ağustos tarihinde mühürlemesine rağmen inşaat çalışmalarının sürdüğü görüldü. Alanda çok sayıda işçi ve iş makinesi villa inşaatını tamamlamak için çalışıyor. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Günal hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kanunun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunda, yıkım emrinin 15 gün içinde mal sahiplerine tebligatla bildirileceği ifade ediliyor. Tebligatın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nce yerine getirileceği ve yıkım masraflarının yüzde 20 fazlasının mal sahibinden tahsil edileceği yasada yazıyor. Ancak kanuni süre geçmesine rağmen kaçak yapılaşmaya müdahale edilmemesi ve yapılan eklentilerin yıkılmaması dikkat çekiyor.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 18. maddesi imar usulsüzlüklerine yönelik verilecek ceza hükümlerini içeriyor. Buna göre, Boğaziçi alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılıyor. Bu kanunla verilen görevleri ve bu görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı