İstanbul'un 120 yıllık mirası Cendere Sanat’a dönüştürüldü

İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras tarafından restore edilerek Cendere Sanat ismiyle İstanbullulara kazandırıldı.

KÜLTÜR SANAT 24.10.2022, 16:50
2
İstanbul'un 120 yıllık mirası Cendere Sanat’a dönüştürüldü
İstanbul'un 120 yıllık endüstriyel mirası, Cendere Sanat’a dönüştü. İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından biri olan Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, İBB Miras tarafından restore edildi ve Cendere Sanat Merkezi ismiyle İstanbullulara kazandırıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün yapılan açılış törenine annesi Hava İmamoğlu ve kardeşi Neslihan Yakupçelebioğlu'yla birlikte geldi. Törene ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sanatçılar, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve İstanbullular katıldı. 
Açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstiyoruz ki 16 milyon insanımız İstanbul’un güzelliklerinden en aktif bir şekilde faydalanabilsin. Buralara gelmenizi yürekten diliyorum. Buralar gerçek sahipleriyle buluşsun. Gerçek sahipleriyle buluşmadığı zaman, geçmiş zihniyet, orayı kendisinin zannederek başka anlamlarda kullanmaya dönük adımlar atabiliyor. Ama biz, buraları gerçek sahipleri olan sizlerle buluşturuyoruz.” dedi.

İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından biri olan Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, Hamidiye Suları adını taşıyan ve 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen şebekenin bileşenlerinden biri. Özgün durumunu büyük oranda koruyarak bugüne ulaşan az sayıdaki sanayi yapısından biri olan eser, 1902 yılında hizmet vermeye başladı.
Yapım süreci ve özellikleri ayrıntılı olarak bilinen Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, deniz seviyesinden 34 metre yükseklikte, içi ve dışı çimento harçlarıyla sıvanmış 2 su haznesinden ve bir pompa dairesinden oluşuyor. Pompa istasyonundan bugüne ulaşan ana binasında, iki kanatlı demir kapıdan girilen büyük bir salon ile bir yandan kazan dairesi ve kömür deposu, diğer yandan da müdür, amele odaları ve tamirhane bulunuyor.
İBB Miras, bulunduğu bölgede yüksek potansiyel taşıyan, ancak âtıl durumda bulunan ve uzun yıllardır kullanılamayan bu endüstri mirasını kentin kullanımına kazandırmak, çevresi ile birlikte tarihi değerini ve özgün mimari niteliklerini ortaya çıkarmak için projeyi hayata geçirdi. Tarihi binaların restorasyon uygulamaları ve tüm alanın çevre düzenlemesi çalışmalarına 2022 Nisan ayında başlanmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı