İşte tüm yasakların kalkacağı tarih… Kabine öncesi kritik sözler

Aşılama programı gün gün devam ediyor. Aşılama ile toplumsal bağışıklığın kazanılabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar kabine toplantısı öncesi yasakların kalkacağı tarih konusunda görüşlerini açıkladı.

GÜNDEM 14.06.2021, 10:35
22
İşte tüm yasakların kalkacağı tarih… Kabine öncesi kritik sözler
Türkiye, koronavirüs ile mücadelesinde aşılama programına son haftalarda hız verdi. 13 Ocak tarihinde başlatılan aşılama programında öncelikli gruplar belirli periyotlarla genişletiliyor. 14 Haziran tarihi itibarıyla aşılama sayısı 34 milyona ulaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Haziran’da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aşıda 40 yaşa kadar indirdik. Yaşınız 40 veya üstüyse bu sabahtan itibaren randevu alabilirsiniz. Yüzde yüz katılım bekliyoruz.” demişti.  Koca, aşı israfı konusunda ise, “6 saat içinde kullanılmayan dozlar daha sonra kullanılamaz, israf olur. Aşı kıymetli, temini kolay değil. Randevunuzu aksatmayın.” uyarısında bulunmuştu.

Aşı hakkı tanınan vatandaşların randevusuna muhakkak gitmesini toplumsal bağışıklık açısından önemli olarak gören uzman isimler, aşılama hızının artmasıyla yasakların kalkacağı tarih konusunda görüşlerini beyan ediyor. Öte yandan aşı hakkı tanınan grupta bazı vatandaşlara randevu almadan aşı yapılması tartışmalara neden oldu. Randevusuz aşı yapılması beklenmedik sonuç doğurdu.
Aşının zayi olmaması için böyle bir uygulamaya yapıldığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, şunları söyledi:

Aşılama çalışmalarındaki son durumu değerlendiren uzman isimler yasakların kalkacağı tarih konusunda görüşlerini açıkladı.
Prof. Dr. Levent Akın, “Günde yarım milyon kişi aşılanırsa temmuzun ortasından sonra her türlü sosyal aktivite yapılabilir. Sonbaharda tedbirler gözden geçirilir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Aşılama hızını 1 milyona çıkarırsak 2 ayda bu iş biter. Türkiye'ye özgü varyant da ortaya çıkmaz' derken, Prof. Dr. Barış Otlu, 'Alınan önlemlerle ve giderek yaygınlaşan aşılama ile bu yılsonuna kadar normal düzenimize dönebiliriz.” dedi.

Toplumsal bağışıklığa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, normale dönüş için tarih verdi. Balık, “Günde 1 milyon doz aşı uygulanması durumunda temmuz ayı sonuna kadar toplumsal bağışıklık hedefine erişiriz. Sonbaharda ise eski normalimize dönebiliriz. Elbette bu, aşı tedarikinde sorun kalmamasına ve insanların aşı olmak konusundaki uyumuna bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.
“BioNTech aşılarında sıkıntı yaşanmaması için aşı hakkı olup da randevusuz gelen vatandaşa aşı olabileceği belirtildi. Bu durum randevulu gelen vatandaşlar ile randevusuz vatandaşlar arasında sıkıntı yaratacaktı, karmaşaya yol açacaktı. BioNTech aşısı açıldığında 6 kişiye yapılıyor 5 randevulu kişiye uyguladık, gelen iki randevusuz kişiden önceliği kime vereceğiz? 6 kişiyi bulduk 2 kişi daha çıktı, onlara nasıl bir yöntem izlenecek? Bu noktada itirazlarımızı Sağlık Bakanlığı'na ilettik. İtirazlarımızı değerlendiren Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bu işlemden vazgeçildiğini ve randevulu sistemin devam edeceği noktasında bir geri dönüş sağladı, bilgi verdi. Vatandaşlarımızın özellikle randevularına uymalarını istiyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı