İşte yüksek motorin fiyatının sebebi

Ticaretin ve tarımın ana giderlerinden motorin fiyatlarındaki yükseliş, her alana yansımaya devam ediyor.

EKONOMİ 21.10.2022, 07:10
5
İşte yüksek motorin fiyatının sebebi
Ticaretin ve tarımın ana giderlerinden motorin fiyatlarındaki yükseliş her alana yansımaya devam ediyor. Motorinin litre fiyatı 28 TL’ye yaklaşırken, yüksek fiyatla satılan motorin, enflasyon oranlarının da yükselmesinde önemli bir etken olmaya devam ediyor. EBS Danışmanlık Başkanı Erol Şahin, motorin fiyatlarındaki artışın temelinde üretim azalması ve devlet sübvanse oranlarının azalmasının olduğunu belirtti.
Türkiye’de her alanda önemli bir ürün olan motorin fiyatlarındaki artışın tüm dünyada olduğunu ifade eden EBS Danışmanlık Başkanı Erol Şahin, “Türkiye’de motorin fiyatları geçmişte sübvanse ediliyordu. Sübvanse oranları azaltıldı, hatta kaldırıldı. Bu durum ise benzin, LPG ve motorin fiyatlarının birdenbire yüksek seviyelere çıkmasını sağladı. Her alanda önemli bir ürün olan motorin fiyatlarındaki artış ise hayatın her alanında ürünlere zam olarak yansıdı” dedi. 
Motorin fiyatlarının üretimden itibaren pahalı bir ürün olduğunu ifade eden Şahin, Rusya Ukrayna Savaşı’nın da fiyatlara etkisinin olduğuna değinerek, “Motorin üretimindeki azalma ile fiyatlar artar, dünya üzerinde motorinli araç kullanımındaki düşüş ile de talep azalırken bu da ekstra bir fiyat farkının oluşmasına neden oldu. Türkiye’de ise fark biraz daha fazla açıldı çünkü devlet sübvansesi azaltıldı” ifadelerini kullandı.
Motorin gibi akaryakıt ürünlerinin hayatın her alanını etkileyen ürünler olduğunu ifade eden Şahin, en ufak bir zammın bile fiyatlara etkisinin olduğuna dikkat çekerek, “Akaryakıtta her artış her ürüne yansıyor. Yansımaması da mümkün değil. Gelen her kuruş zam ürünlerin fiyatına yansıyor. Ülke içinde veya ülke dışında yapılan ürün taşımalarının maliyetinin artması ürünlerin fiyatlarına yansıtılıyor. Fiyatların artması ise enflasyonun artmasını tetikliyor” diye konuştu.
Motorin fiyatlarının üretimden itibaren pahalı bir ürün olduğunu ifade eden Şahin, Rusya–Ukrayna Savaşı’nın da fiyatlara etkisinin olduğuna değinerek, “Motorin üretimindeki azalma ile fiyatlar artar, dünya üzerinde motorinli araç kullanımındaki düşüş ile de talep azalırken bu da ekstra bir fiyat farkının oluşmasına neden oldu. Türkiye’de ise fark biraz daha fazla açıldı çünkü devlet sübvansesi azaltıldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı