İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan Kuşoğlu'na: Çözülemeyecek konu değil

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, basın toplantısında CHP'li Bülent Kuşoğlu'nun Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu hakkındaki sözlerine cevap verdi.

SİYASET 13.03.2023, 18:05
8
İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan Kuşoğlu'na: Çözülemeyecek konu değil
İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 14 Mayıs tarihinin milletin kader anlarından biri olacağını vurgulayan Zorlu, “Bugüne kadar ortaya koyduğu karar ve politikalarla başarıdan hızla uzaklaşmış iktidara 'Tamam mı, devam mı?' denilecek” ifadesini kullandı.
Hafta sonu deprem bölgesine gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Genel Başkan Meral Akşener’e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın eşlik ettiğini hatırlatan Zorlu, iki büyükşehir belediye başkanının 14 Mayıs’ta kazanılacak zaferle Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini üstleneceğini belirtti.
İktidarın özellikle ilk 72 saatlik dönemde devletin tüm imkanlarına rağmen gerekli iradeyi sahaya yansıtamadığını, hızlı karar alamayıp arama-kurtarma çalışmalarında devlet kapasitesini hayata geçiremediğini savunan Zorlu, bu tablonun kayıpların artmasına neden olduğunu dile getirdi.
Zorlu, "Depreme rağmen hala ayrıştırıcı-kutuplaştırıcı siyaset dilinin devam ediyor olması, merkezi yönetimle yerel yönetimler arasındaki dengenin kutuplaştırma aracı olarak kullanılması, bu iki büyükşehir belediye başkanımızın seçim sathı mailinde neden bu fotoğrafın içerisinde olması gerektiğini de milletimize gösteren çok önemli bir kaynaktır" şeklinde konuştu.
Deprem bölgesinde gerekli önlemlerin alınmaması durumunda tarım ve hayvancılık alanında özellikle yaz aylarında üretim sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çeken Zorlu, "Bu zaten derinleşen ekonomik sorunlarla beraber daha da yüklenmiş sorunlarla baş başa bırakacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti olarak 14 Mayıs'tan sonra hayata geçirmek istedikleri çalışmaları paylaşan Zorlu, “Çiftçilerin var olan borçları ve varsa icra takipleri en az 2 yıl süreyle 1 yılı faizsiz olarak ötelenmelidir. BAĞ-KUR- SSK Primleri ve ödemeleri 3 yıl süreyle ötelenmelidir.” ifadelerini kullandı.
“Telef olmuş hayvanların tazmini, sakat-yaralı olanların kesime gönderilmesi, sağlam olanların ise toplu ya da bölümler halinde geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması gereklidir.” diyen Zorlu, “Geçtiğimiz günlerde bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. Orada esas alınan madde, telef olan hayvanların yerine yenilerinin gönderileceği. Oysa barınma alanları yok. Öncelikle tazmin edilip bu barınma alanlarının oluşturulması gerekiyor. En önemlisi de bunun karşılanacağı bütçe, 2023 bütçesinin tarımsal destekleme ödeneğinden alınacakmış. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası'nın topladığı bağış 12 milyar gibi önemli bir paraydı. Neden buradan karşılamıyorsunuz? Neden bunu diğer 70 ilimizin tarımsal destekleme bütçesinden aktarıyorsunuz. Bunların düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.
Deprem bölgesinde tarımsal üretimin devam etmesi için iş gücü gerektiğine işaret eden Zorlu, “Özellikle depremden zarar gören Şanlıurfa'nın dikkatle irdelenmesini ve geçici işçiler konusunda taleplerin oradan yönlendirilmesinin iki kat fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.
Deprem bölgesinde yabacılara yönelik toprak ve mülk satışının yasaklanması için TBMM’de verdikleri tekliflerin reddedildiğini de hatırlatan Zorlu, “Bunun sonuçlarını hep birlikte takip etmeliyiz. Tarım arazilerinin yabancı ülke vatandaşlarına satılmasının önlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Deprem ardından bulundukları bölgeleri terk etmeyen hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan Zorlu, depremde 94'ü doktor 448 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 528 sağlık çalışanının ise yaralandığını söyledi.
"Siyasi iktidarın 'giderlerse gitsinler' söylemi ile daha da derinleştirdiği bir netice ile karşı karşıyayız" diyen Zorlu, Türk Tabipleri Birliği’nin belirttiği rakamlara göre 2022 Ocak ayından 2023 Şubat ayına kadar olan dönemde 2.936 hekimin yurt dışına gitmek için iyi hâl belgesi talep ettiğini aktardı.
Bunun kabul edilecek bir tablo olmadığını ifade eden Zorlu, “Biz İYİ Parti olarak buradan söz veriyoruz; hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu kutuplaştırıcı iklimin arasında işinizi yapamaz hale geldiğinizi biliyoruz. Mesleğinizin saygınlığını hedef alan girişimlere kesinlikle izin vermeyeceğiz” diye ekledi.
Zorlu basın toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun hem belediye başkanı hem de cumhurbaşkanı yardımcısı olmayacaklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun sözleri sorulan Zorlu, "Bunlar çözülmeyecek noktalar değil. Önemli olan irademizdir. Sayın Genel Başkanımızın önerisi ve Millet İttifakı'nın ortak mutabakatıyla varılmış bir karardır bu." dedi.

HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı sorulan Zorlu, “Milletiyle bütün gerçekleri olabildiğine paylaşan, milletine yüreğini açmış bir genel başkanla ilerleyen bir siyasi partiyiz. Bizim ilkelerimiz en başından beri belli. Bu çerçevede iş birliği süreçlerini nasıl ilerleteceğimize yönelik görüşlerimiz paylaştık. Bahsettiğiniz partinin görüşlerini biz de biliyoruz. Parti programlarında Anayasa'daki vatandaşlık tanımı dahil olmak üzere değiştirilmesine yönelik pek çok vaatleri söz konusu. Bu sorunun muhatabı İYİ Parti değil, bu karara ortak olan Cumhur İttifakı'nın paydaşlarıdır. Onlardan da bu görüşün alınması gerektiği kanaatindeyim.” dedi.
Cumhur İttifakı'nın genişleme süreciyle ilgili soruya Zorlu, “Millet İttifakı daha güçlü şekilde yoluna devam ediyor. Ancak bizi koalisyonla eleştiren Cumhur İttifakı tarafında artık yeni ve yepyeni bir altılı masa var.” cevabını verdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı