İzmir'de işten atılan sigara fabrikası işçileri eylemde

İzmir'in Torbalı ilçesindeki bir sigara fabrikasının taşeron firması Euroserve'de 100'ü aşkın işçinin işten atılması protesto edildi.

EKONOMİ 27.09.2022, 17:10
1
İzmir'de işten atılan sigara fabrikası işçileri eylemde
DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler, Kültürpark Montrö Kapısı önünde toplanıp, "Sendika haktır engellenemez", "Atılan işçiler geri alınsın", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı. Philip Morris grubu sigara fabrikasının taşeron firması Euroserve'nin Çankaya'daki ofisi önüne kadar yürüyen işçiler burada basın açıklaması yaptı. İşten atılan 100'ü aşkın kişinin geri alınmasını isteyen işçiler, ücretlerinin iyileştirilmesi ve sendika ile masaya oturulması için firma yöneticilerine çağrı yaptı.

İşçiler adına basın açıklamasını DİSK Gıda İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden okudu. Açıklama şöyle:

İşçiler üzerinde mobbing ve baskılar artmış, işçiler amir ve müdürleri tarafından açıkça tehdit edilerek sendikamızdan istifaya zorlanmışlardır. Dört işçi arkadaşımız Kemalpaşa’ da farklı işyerlerine sürgün edilmiş, ancak kabul etmeyince de işten atılmışlardır. İşçilerinin baskılara ve işten atmalara karşı cevabı sendikamıza üyelik düzeyini artırarak yüzde 70’lere çıkarmak olmuştur. Fabrika içinde direnen işçi arkadaşlarımıza tuvaletler kapatılmış, çay için su ısıttıkları çay makinelerinin elektriği dahi kesilmiştir. İşçilerin her mücadelesini hakka ve hukuka aykırı olduğunu iddia eden patronlara ve patronların bu tutumu karşısında işçilere barikat kuran güvenlik güçlerine basının ve kamuoyunun karşısında soruyorum. Sizin bu tutumunuz hakka ve hukuka uygun mudur? Atılan işçiler geri alınsın. Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın. Zorunlu mesailer kaldırılsın. Tüm mobbing ve baskı yöntemlerine son verilsin. Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın."

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı firmaya tepki göstererek "103 insanı, anne babayı ve çocukları sosyal bir cinayete kurban ederek öldürüyorsunuz. Biz bunun hesabını size soracağız. Kendi sırça köşklerinde rahat etmek isteyenler kar hırsından vazgeçmeyip ekmeği bölüşmeyi reddetmiştir. Alacağız ve bölüşeceğiz" diye konuştu.

Gıda İş İzmir Sekreteri Olcay Özak da, "Sendikaya üye olmak ahlaksızlık değildir, anayasal bir haktır. Bizler, sizlerin makinalarınızın dişlisi değiliz. Üreten, size milyonlar kazandıran işçilerin sendikaya üye olması haktır. Bu ücretlerle geçinebilmemiz, çocuklarımızın, ailelerimizin yaşamlarını insani düzeyde sürdürebilmesi mümkün müdür. Elbette değildir" dedi.

Eyleme katılan işçiler de firmaya tepki gösterdi. İşten atılan işçilerden Özkan Altun, "Bizi yüz kızartıcı sebepleri gerekçe göstererek işten attılar. Hırsızlık başta olmak üzere bunun gibi sebeplerle bizi işten çıkardılar. İş bırakma eylemi yaptık. Çalışma saatlerinde fabrikaya geldiğimizde kartlarımızı kapattılar. İçeri giremedik. Bize gönderilen tebligatlarda 'Biz sizi işe çağırdık, gelmediniz" dediler" diye konuştu.

İşçilerden Aytaç Sağcı da şöyle konuştu:

"Başta temel gıda maddeleri olmak üzere, elektriğe, doğalgaza, petrol ürünlerine yapılan yüzde 300'lere varan fahiş zamlar sonrası asgari ücret sefalet ücretine dönüşmüş durumdadır. Üstüne yüzde 100’leri aşan enflasyon da eklenince hayat biz işçi ve emekçiler için halkımızın bütün kesimleri için dayanılmaz hale gelmiştir. Adeta karın tokluğuna çalışmaya ve yaşamaya mahkum edilmiş durumdayız. Bizler on binlerce gıda işçisi olarak İzmir’in farklı havzalarında ortalama asgari ücrete ve dayanılmaz zor koşullarda çalışmaya mahkum edilmiş durumdayız. Torbalı Philip Morris Fabrikası’nda da taşeron olarak hizmet üreten Euroserve Hizmet ve İşletmecilik Şirketi’nde çalışan işçiler hiçbir sosyal hakkı olmaksızın asgari ücretle çalışmaya mahkum edilmişlerdir.
"7 yıl firmaya hizmet verdim. Ezildik, büküldük, artık yeter dedik. Asla yılmayacağız. Sonuna kadar devam edeceğiz. Arkadaşlarımız toplu şekilde yüz kızartıcı suçlara dayandırılarak haklarını ararken ekmeklerinden edilmiştir. Tamamen hakkımız olanı istemekti gerekçesi. Sendikalı olduk, haklarımızı istedik. İşveren arkadaşlarımızı işten çıkarmaya başlayınca iş bırakma eylemine gittik. Akabinde işveren arkadaşlarımızı işlerinden etti. Hırsız olan biz değiliz. Philip Morris Euroserve yönetimidir. Yarınlarımızı, geleceğimizi, çocuklarımın aşını, eğitim haklarını çaldılar. Esas hırsız olan onlardır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı