Kadir Gecesi'nde hangi ibadetler yapılmalı? Kadir gecesi ne yapmalı?

Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi bugün ihya ediliyor? Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi hangi ibadetler ve dualar yapılmalı.

GÜNDEM 08.05.2021, 06:55
10
Kadir Gecesi'nde hangi ibadetler yapılmalı? Kadir gecesi ne yapmalı?
Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne inmeye başladığı, “dua ve tövbelerin perdesiz kabul edildiği bu mübarek gece Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece. 
İslam alemi için “bin aydan daha hayırlı gece” olarak müjdelenen Kadir Gecesi bu akşam ihya edilecek.
Kadir Gecesi hususiyle Cenab-ı Hakk'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı gecedir.
Bir başka deyişle bu gece  ayrıca esenlik ve ferahlığın tüm cihana yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tevbelerin perdesiz kabul edildiği gecedir.
Kadir Gecesinde yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. 
Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) bir hadisinde, "Siz Kadir Gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" (Buhari, Müslim) buyurmuştur.
Mağfiret kapılarının ardına kadar açıldığı bu mübarek gecede, Müslümanlar olarak Kadir Gecesini nasıl ihya etmeli, hangi duaları etmeliyiz?

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
İbn Ömer (ra), Resullullah'ın bir hadisini şöyle nakletmiştir:
"Sahabelerden bazı kimselere, rüyalarında Kadir Gecesinin, (Ramazan'ın) son yedi günü içinde olduğu gösterildi. Resulullah (sav) onlara: "Görüyorum ki rüyalarınız Ramazanın son yedi günü hakkında birbirine uygun düşmüştür. Artık kim Kadir gecesini aramaya kalkışırsa, onu Ramazan'ın son yedisinde arasın, buyurmuştur." (Buhari, Müslim)
Semanın açıldığı, dua ve tevbelerin kabul edildiği bu mübarek geceyi, namaz kılarak, Kur'an- Kerim okuyarak, istiğfar ederek değerlendirmeliyiz.
Üzerinde namaz borcu olanların, nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kaza namazı olmayanlar nafile kılarlar.
Ebu Hureyre'nin (ra) rivayet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
"Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari).
Şirk hariç tüm büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. 

Hz. Aişe (ra), Kadir Gecesinde nasıl dua edeceğini Resul-i Ekrem Efendimize (sav) soruyor ve Efendimizin yanıtını şu sözlerle aktarıyor:
"Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (sav):
"Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu" (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Kadir Gecesinin olduğunu anlamak için âlimler birtakım görüşlerde birleşmişlerdir. Buna göre Kadir Gecesinde:
Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur.
Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı