Kahveci: Köprüye 3,3 milyar lira ama 83,5 milyon kişiye 8 milyar lira

İbrahim Kahveci, "Hazine, 2020 yılında millette merkezi bütçeden sadece 8 milyar lira nakit pandemi desteği veriyor. Bu 8 milyar liranın da 2 milyar lirası yine IBAN ile geri alınıyor." dedi.

GÜNDEM 05.04.2021, 10:45
13
Kahveci: Köprüye 3,3 milyar lira ama 83,5 milyon kişiye 8 milyar lira
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü "Hazine’de müşteri memnuniyeti" başlıklı yazısında, 2020 yılında Osmangazi Köprüsü için Hazine'den 3.3 milyar lira ödendiğine işaret etti. Kahveci, "Aynı Hazine, 2020 yılında Millette merkezi bütçeden sadece 8 milyar lira nakit pandemi desteği veriyor. 1 köprüye 3,3 milyar lira ama 83,5 milyon kişiye 8 milyar lira... Unutmadan şunu da ekleyelim: Bu 8 milyar liranın da 2 milyar lirası yine Millete “Biz bize yeteriz” denilerek verilen IBAN ile geri alınıyor." diye yazdı. İbrahim Kahveci şunları yazdı:

"Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu köprülerin, yolların pahalılığı konusunda “Bu bir finansman modelidir, müşteri memnuniyetine bakıyoruz” diyor.  
Sanırım müşterinden kastı bu yolları kullananlar olmalıdır.  
Maddi durumu elverip bu yolları kullananlar açısından, mesela şarkıcımız gibi müşteri memnuniyeti yüksek çıkabilir. Ödediğiniz 300-400 liracık yol parası ya da ayda bir asgari ücretli işçi parası Avrasya Tüneli için sorun olmayabilir.  
Zaman ve maliyet konusu bir tercih nedeni olabilir. Burada şaşacak bir durum yok.  
Hatta bu fiyatlar daha da yüksek olabilir. Mesela Avrasya Tüneli günlük git-gel 92 TL yerine 200 TL’de olabilir. Böylece Tünel yolu daha da boş kalarak parası olanlar için daha yüksek tercih nedeni olabilir.  
Burada mesele şudur: Zaman-maliyet kavramını değerlendirmesi gerekenlerin dışında kalan faturayı Milletin ödemesidir. Yani Milletin Hazinesi’nden ödenmesidir.  
Kısaca yolu kullanamayan ve hiç kullanamayacak olan vatandaşların da bu maliyete ortak edilmesidir.  
Bir bakıma fakirden toplanan paralarla zenginlere özel yollar, köprüler yapılmış olmasıdır.  
İşte bu açıdan baktığınızda müşteri memnuniyeti sanırım en yükseğe çıkıyor. Zenginin kullandığı ama kullanmadığı bölümünde de yolların, köprülerin kalan parasını fakirler ödüyor.  
*** 
Hazine garantili işler gerçekten önemli bir mesele.  
Örneğin Anadolu’da 1 saatlik mesafelere Hazine garantisi üzerinden havalimanları yaptırılıyor. Oysa İstanbul’da yeni havalimanına ulaşmak bile artık 2-3 saate varıyor.  
Ama bir başka noktada şu: Mesela bu havalimanlarından devletin alacağı kira gelirleri pandemi nedeniyle mücbir sebep sayılarak 2020 yılı iptal edildi. Sonraki iki yıl için ise yüzde 50 indirim yapıldı. Oysa aynı havalimanlarında Hazine garantisi olarak verilen yolcu garantileri üzerinden Devletin ödeyeceği paralar aksatılmadan ödeniyor. Bu sözleşmeler TL’ye bile çevrilmeden ödemeler yapılıyor.  
Milletin kendi aralarındaki sözleşmeleri TL ile yapmaya mecbur bırakan Cumhurbaşkanlığı kararına rağmen Devlet bir avuç müteahhide dolar bazında ödemeyi makul görüyor.  
*** 
Dün Karar Gazetesinde ilk yazısını yazan Prof. Uğur Emek Hocamız Kanal İstanbul hakkında bütün detayları yazdı.  
Geçen yıl Kanal İstanbul için “gerekirse Milli Bütçe üzerinden yaparız” deniliyordu.  
Bunun üzerine 03 Ocak 2020 günü TV5’de “İddia ediyorum, para olsa da bu proje asla ve asla Merkezi Bütçe üzerinden yapılmayacak. Kanal İstanbul kesinlikle Hazine garantisi üzerinden yapılacak” demiştim.   
Neden mi?  
Siz hala anlamadınız mı?  
Oysa durum çok basit. İsterseniz programın twitter linkini buraya bırakayım. https://twitter.com/tv5televizyonu/status/1377900375857115137?s=08"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı