Kamu yatırımları dolara takıldı! İşler durma noktasında

Kamu yatırımları dolara takıldı. Edirne'de ihale alan çok sayıda yüklenici artan maliyetler karşısında zarar ettikleri gerekçesi ile işleri yavaşlatma, hatta durma noktasına getirdi.

EKONOMİ 01.02.2022, 09:20
5
Kamu yatırımları dolara takıldı! İşler durma noktasında
Edirne'de resmi ihalelere girerek fiyat kırımı yapan ve işi almaya hak kazanan çok sayıda yüklenici, artan maliyetler karşısında zarar ettikleri gerekçesi ile taahhüt ettikleri işi belirlenen fiyattan yapamayacaklarını belirterek işleri yavaşlatma, hatta durma noktasına getirdi.
İnşaat maliyetlerinde yaşanan yüzde 200-300 dolayındaki artış bazı kamu yatırımları Edirne’de durma noktasına getirdi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu; "Türkiye Cumhuriyeti'nin neredeyse tüm ödemeleri durdu. Bütçe dolar kuru 8,5 liradan yapılmıştı, dolar bugün 13,5 liralarda" dedi.
Yapılan resmi ihalelere girerek fiyat kırımı yapan ve işi almaya hak kazanan çok sayıda yüklenici, artan maliyetler karşısında zarar ettikleri gerekçesi ile taahhüt ettikleri işi belirlenen fiyattan yapamayacaklarını belirterek işleri yavaşlatma, hatta durma noktasına getirdi.
Özelikle 1 Ekim 2021 tarihinde temeli atılan 200 kişi kapasiteli Edirne Huzurevi bunlardan bir tanesi. Eski TOKİ Fırınlar sırtı mevkiinde gerçekleşen temel atma töreni sonrasında 17 bin metrekare alanın sadece hafriyat ve zemin kat temelini atarak demirleri bağlayabilen yüklenici firma son 1 aydır işi ağırdan alarak hak ediş bedeli dahilinde iş yapabiliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile 52 milyon 253 bin TL bedelle gerçekleşen projede; 2022 yılı yatırım programında ödenek ayrılmaması ile işin durma noktasına gelebileceğini, taahhüt edilen 800 günlük sürede tamamlamasının söz konusu olmayacağı belirtildi.
Yüklenici firma yetkilisinin kendi imkanları dahilinde işi yaptığı 2021 yılında yapılan ihale ile işi 52 milyon 253 bin TL bedelle aldığı ancak maliyet girdilerinin (demir, beton) yüzde 200-300 dolayında artması ile zarar edecekleri belirtilirken yüklenici firmanın TBMM’de görüşülecek olan ve Cumhurbaşkanı kararnamesi ile devreye girmesi beklenen Fiyat Farkı Kararnamesini bekledikleri öğrenildi.
Konu hakkında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu; bütçenin dolar kuru 8,5 lirayken yapıldığını ve AKP’nin ekonomik politikalarını iflas ettiğini söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı