Kanada'da asimilasyon cezası... 20 milyar dolar

Kanada'da 2007'den beri devam eden "Yerli çocukları asimilasyona uğratma" davası sonucunda hükümetin 20 milyar dolar ödemesine karar verildi...

DÜNYA 05.07.2022, 23:30
1
Kanada'da asimilasyon cezası... 20 milyar dolar
Kanada Hükümeti, asimilasyona uğrattığı yerli çocuklar için 20 milyar dolar tazminat bedeli ödeyecek. Hükümet, First Nations yerli ailelerinin çocuklarıyla ilgili 2007 yılından bu yana dava sürecini takipe diyordu. Kanada basınında çıkan haberlere göre, hükümet, koruyucu ailelerinin yanına verilen yerli çocukların, yatılı kilise okullarındakine benzer bir asimilasyona uğradıkları iddiasına yönelik dava sonucunda 20 milyar Kanada doları tazminat ödeyeceği bir anlaşma imzaladı.
Kanada Yerli Halklar Meclisi Manitoba Bölge Yetkilisi Cindy Woodhouse, "Otuz yıllık savunma ve aylarca süren müzakerelerin ardından, AFN adına, çocuklarımız ve aileleri için bir başka tarihi dönüm noktasına ulaştığımızı söylemekten gurur duyuyorum” dedi.
Kanada Yerli Hizmetleri Bakanı Patty Hajdu dava sonucu ile ilgili "Taraflar, ayrımcı ve sistematik ırkçı çocuk refahı uygulamalarından büyük zarar gören aileler ve insanlara yönelik tazminat talepleri için bir plan üzerinde anlaştı" diye konuştu.
Kanada hükümeti ocakta, First Nations yerli ailelerinin çocuklarına 20 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

First Nations yerlileri, Kanada genelindeki Metis ve İnuit yerlileriyle "en büyük yerli topluluklardan biri" olarak tanınıyor.
Kanada genelindeki yatılı kilise okullarının bahçelerinde son bir yılda bulunan ve resmi kayıtlarda olmayan isimsiz çocuk mezarları ile ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline gelen yerli çocuklar konusundaki dava süreci 2007 yılında başlamıştı.
First Nations Çocuk ve Aile Bakımı Derneğinin 2007'de Kanada İnsan Hakları Mahkemesinde, çocuk refahı sisteminin kusurlu olduğu ve yerli çocuklarına karşı ayrımcılık uygulandığı iddiasıyla federal hükümete karşı açtığı davada, karar 2016 yılında belli oldu.
Kanada İnsan Hakları Mahkemesi, 2016’da hükümetin çocuk refahı sistemlerinde yerli çocukları yetersiz finanse ederek ayrımcılık yaptığına karar vermişti.
Mahkeme, 2019 yılında hükümete 1 Ocak 2006’dan itibaren yerli çocuk refahı sisteminin bir parçası olan her çocuğa birincil vasisi ile 40 bin dolara kadar tazminat ödeme kararına hükmetmişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı