Karaduman: “Neden denklik verilmiyor?”

Saadet Partisi Milletvekili Karaduman, gurbetçi gençlerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı…

EĞİTİM 21.03.2021, 04:35
33
Karaduman: “Neden denklik verilmiyor?”
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, gurbetçi gençlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, Almanya’da meslek eğitimlerini başarıyla tamamlayan gençlere Türkiye’de neden denklik verilmediğini sordu.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, gurbetçi gençlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, yurtdışında meslek eğitimi alan gurbetçi gençlerin diplomalarına Türkiye’de neden denklik verilmediğini sordu.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Almanya’da herhangi bir meslek eğitimini başarı ile tamamlayarak diploma almaya hak kazanmış olan meslek mezunu gençlerimizin diplomalarına Türkiye’de denklik verilmemektedir. Söz konusu eğitim, mahiyeti ve süresi itibari ile lise düzeyine denk gelmesine rağmen mezunlarına Türkiye’de ‘ortaokul mezunu’ hakları tanınmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Mevcut uygulamanın gurbetçi gençlere mağduriyet yaşattığının belirtildiği soru önergesinde, “Yaklaşık olarak 12-12,5 yıllık bir eğitim sürecinden geçerek teorik ve pratik dersleri tamamlamış, meslekleri konusunda iş tecrübesine sahip gençlerimizin tabi olduğu bu uygulama çeşitli mağduriyetler doğurmaktadır. Meslek eğitimi mezunları, Türkiye’de lise denklik diploması almalı ve bununla üniversitelere yabancı öğrenci statüsünde kayıt yaptırabilmelidirler. Bu durum, Avrupa’daki insanımızın Türkiye’de eğitimine devam etmesini sağlayacağı gibi ülkemiz için de çeşitli kazançlar sağlayacaktır. Bu yöndeki hak kayıplarının önüne geçmek amacıyla meslek eğitimi denkliğinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin ivedi bir şekilde yapılması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Önergede Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması içinse şu sorular yöneltildi:

Bu bağlamda;
1- Almanya’daki gurbetçi gençlerimizin mesleki eğitimlerini tamamlamış ve diploma almaya hak kazanmış olmalarına rağmen ülkemizde “ortaokul mezunu” sayılmalarının sebebi nedir? 
2- Denklik sorununun yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
3- Gurbetçi gençlerimizin mesleki alanda edindikleri bilgi ve tecrübenin ülkemize aktarılması, Almanya ile Türkiye arasında bu doğrultuda etkileşimin sağlanması amacıyla Bakanlığınız uhdesinde hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı