Katarak Hakkında Merak Edilenler ve Katarakt Tedavisi

Katarakt nedir? Katarak hakkında merak edilenler nelerdir? Katarakt tedavisi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

SAĞLIK 24.06.2022, 16:50
7
Katarak Hakkında Merak Edilenler ve Katarakt Tedavisi
Katarakt, göz içi lensin yapısında yaşanan kimyasal değişimler sonucu şeffaflığını kaybetmesidir. Yaşlanma sürecindeki çeşitli değişimler kataraktın ortaya çıkışında en fazla rastlanan nedendir. Ancak yaşlanma dışında kataraktın farklı türlerinde farklı oluşum nedenleri de mevcuttur. Katarakt yaşlanma dışında, gözde yaşanan çeşitli travmalar sebebiyle ortaya çıkabilir veya doğuştan da gelebilmektedir.
Katarakt belirtileri, görme keskinliğinde azalma, görüşteki renklerde solma, özellikle geceleri ışık hassasiyeti, loş ortamda çeşitli detayların algılanmasında sorun yaşama ve sıklıkla gözlük numaralarının değişimi kataraktın en sık rastlanan belirtileridir.
Katarakt tedavisi için hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak adına çeşitli ilaçlarla ve gözlükle tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Ancak kataraktın kalıcı olarak tedavisi katarakt ameliyatı ile gerçekleştirilmektedir.
Katarakt Çeşitleri Nelerdir?
Katarakt çeşitleri oluşum türlerine göre ve oluştuğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
Oluşum türüne göre katarakt çeşitleri şu şekildedir:
Yaşa bağlı katarakt: Kataraktın en çok görülen türüdür. Özellikle 50 yaş sonrası göz merceğinin yapısındaki kimyasal değişiklikler sonucu ortaya çıkmaktadır.
İkincil Katarakt: Daha önce katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde tekrar katarakt oluşumu gözlenmesidir. Ameliyat sırasında yerleştirilen lensin arka kapsülün işlevini yitirmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Travmatik Katarakt: Göze çeşitli darbeler alınması nedeniyle ortaya çıkar.
Komplike Katarakt: Göz içi iltihaplanma ve tedavi edilmemiş retina dekolmanı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır.
Oluşum yerine göre katarakt çeşitleri şu şekildedir:
Nükleer Katarakt: Lensin direkt merkezini etkileyen katarakt türüdür.
Posterior Subkapsüler Katarakt: Lensin arkasında oluşan katarakt türüdür.
Kortikal Katarakt: Nükleer katarakt gibi lens merkezini etkilemektedir. Ancak nükleer katarakttan farklı olarak dıştan içe doğru ilerler.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatı için günümüzde en çok uygulanan yöntem fako yöntemidir. Fako yönteminde, gözün kenarından küçük bir kesi açılmaktadır ve bu açılan küçük kesiden göz içine girilerek kataraktlı göz içi mercek alınır ve yerine yapay göz içi lens yerleştirilir. Göz içi merceğin alınması ve yerine yapay merceğin yerleştirilmesi için gözün kenarından açılan kesiyi kapatmak için dikiş işlemine gerek yoktur. Operasyon damla anestezi yöntemiyle yapılır. Hastanın operasyon sonrası hastanede kalmasına gerek yoktur.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Katarakt ameliyatı, göz merceğinde oluşan katarakt hastanın görüş kalitesini ciddi oranda düşürdüğünde ve günlük yaşamını tek başına devam edebilmesine etki ettiğinde doktorlar tarafından hastalara önerilebilmektedir.
Katarakt İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Kataraktı Neler Tetikleyebilir?
Kataraktı tetikleyebilecek birçok farklı unsur vardır. Bunlar:
Şeker hastalığı, göz travmaları, göz ameliyatı sonrası yaşanan çeşitli komplikasyonlar, uzun süreli güneş ışığına maruz kalma durumu, kortizonlu ilaç kullanımı, uzun süre radyasyona maruz kalma.
Katarakt Tekrarlar Mı?
Katarakt cerrahi müdahale sonrasında tekrarlayan bir hastalık değildir. Ancak katarakt ameliyatı sonrasında yerleştirilen merceğin arka kapsülünde bir süre sonra matlaşma meydana gelebilmektedir. Bu matlaşma yag lazer adı verilen ayakta tedavi niteliğinde olan bir yöntemle düzeltilebilmektedir.
Katarakt Körlüğe Neden Olur Mu?
Katarakt 40 yaş üzeri kişilerde ilerleyici görme kayıpları nedenlerinde tüm dünyada ilk sıradadır. Hastalık görme keskinliğini ciddi oranda düşürebilmektedir ancak kalıcı körlüğe neden olmamaktadır.
İnsan gözünü bir fotoğraf makinesi olarak düşünürsek, katarakt hastalığını makinenin önündeki merceğin buhurlanması olarak düşünebiliriz. Bu nedenle katarakt hastalarının renkleri solgun, geceleri ışıklarda aşırı parlamalar ve dışarıdaki çeşitli nesnelerle kitap okurken harfleri bulanık gördüğü söylenebilir. Ayrıca katarakt ilerledikçe loş ortamda yapılan işlerde ekstra ışık ihtiyacı da ortaya çıkmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Hangi Ortamda Yapılır?
Katarakt ameliyatı, göz hastanelerinin ve merkezlerinin ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara göz hastanesi ve göz merkezlerinde uygulanmasıyla beraber bazı küçük şehirlerimizde de katarakt operasyonunun gerçekleştirilebileceği ameliyathane ortamı ve teknolojik koşullar bulunmaktadır.
.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı