Kemal Kılıçdaroğlu: Orman Bakanlığı'na ihtiyacımız var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ormancılar Buluşması'nda 'Orman Bakanlığı' kurulması gerektiğini söyledi.

SİYASET 23.11.2022, 17:25
2
Kemal Kılıçdaroğlu: Orman Bakanlığı'na ihtiyacımız var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ormancılar Buluşması'nda konuştu. Orman yangınlarıyla mücadelede 'Orman Bakanlığı' kurulması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde orman köylerinde kooperatifler kuracaklarını, kırsalda yaşayan kadınların ve gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet olarak ödeyeceklerini söyledi. 
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
Size minnet borcumuz var. Sizler bütün çalışma yaşamı boyunca ormanların korunması, orman alanının yaygınlaştırılması konusunda olağanüstü çabalar harcadınız. Siyaset kurumu belki size gereken önemi vermedi, onun da farkındayım.
Yangınların son yıllarda giderek arttığını görüyoruz. Orman konusu sadece bizim ülkemiz için değil, dünya için de önemli bir alan. Bu alanın sağlıklı bir şekilde tartışılması da çok önemli.
Özellikle Akdeniz havzasında yangınların artacağını uluslararası kuruluşlar ifade ediyorlar, raporlar yayınlıyorlar. Bizim de bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor.
Akdeniz havzasında bulunan ülkelerin orman yangınlarına karşı ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu kararların alınması lazım ama üzülerek ifade etmeliyim ki bu kararlar bugüne kadar doğru dürüst alınmamış.
İtalya'da, Yunanistan'da çıkan orman yangınına biz de müdahale etmeliyiz. Bizde eğer orman yangını çıkarsa Akdeniz'deki ülkelere bize müdahale etmeli. Akdeniz havzasını ve ormanlarını korumak zorundayız.
Çünkü ormanlar sadece bulunulan ülkeye değil dünyaya hizmet eden varlıklardır. Oradaki canlıların da korunması lazım. Bizim düşüncemiz bağımsız, sadece ormanlarla ilgilenen bir orman bakanlığının kurulmasıdır. Ormanlara eğer önem veriyorsak bağımsız bir orman bakanlığına ihtiyacımız var.
Orada bizim dışımızda yaşayan canlıların da korunması lazım. O zaman biz ormanı orman olarak ifade edebiliriz. Orman sadece ağaç değildir. Bunu en iyi sizler biliyorsunuz.
Bir başka tablomuz daha var: Orman köylüleri. Orman köylülerini büyük hak kayıplarına uğradığını biliyoruz. Özellikle son yıllarda izlenen bazı politikalar orman köylülerinin yoksullaşmasına yol açtı.
Bizim toplumumuzda en fakir köylü, orman köylüsü. Orman köylülerinin de korunması lazım. Aksi halde orman köylüsü ile orman bakanlığı arasındaki kavga sadece ormana zarar verir. Bunun da giderilmesi lazım.
CHP olarak şöyle düşünüyoruz. Bütün orman köylerinde kooperatifler kuracağız. Bu kooperatiflerin sayısını artıracağız. Bütün köylüler üye olacak. Ormanla ilgili orman bakanlığının yapacağı her şeyde orman köylüleri temel aktör olarak görev alacak. Ve bütün orman köylülerinin sigortası olacak.Bir fiyat uygulaması var ve köylünün işveren olarak görünmesine neden oluyor. Köylü işveren değil ki. Kararı veren orman genel müdürlüğü ya da orman bakanlığı.
Ağacı kesiyor ama kendisi patron. Kendi sigortanı kendin yatıracaksın diyor. Buradan tamamen çıkmamız lazım. Orman köylüsü kooperatif içerisinde hem kazanacak hem sigortalı olacak. Sadece orman köylüleri için düşünmüyoruz bunu.
Türkiye'deki kırsalda yaşayan bütün kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları sağlanacak ve bunların sosyal güvenlik primlerini devlet olarak biz ödeyeceğiz.Böylece kırsalda çalışan kişi mutlu olacak, belirli bir geliri olacak, huzur içinde yaşayacak ve dolayısıyla ormanına sahip çıkacak.
Sizin kadar ormanı bilmeyiz. Sizin kadar biliyoruz dersen haksızlık yapmış oluruz. Sizin bilginizden yararlanacağız. Bu toplantı sizin için olduğu kadar benim için çok daha değerli. Sizleri dinleyeceğim, görüşlerinizi alacağım.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı