Kilosu üreticide gram altını solladı! Markette 1000 TL'yi aştı

Kilosu üreticide iken gram altını fiyatını sollayan çam fıstığının kilosu marketlerde 1000 TL'yi de aştı.

EKONOMİ 16.09.2021, 11:25
21
Kilosu üreticide gram altını solladı! Markette 1000 TL'yi aştı
Balıkesir'de en çok Ayvalık ilçesi Kozak havzasında üretilen, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan birçok gıdanın temel maddesi olan çam fıstığının fiyatı üreticilerde gram altın fiyatını solladı. Kilosu marketlerde 1000 - 1200 TL'yi bulan çam fıstığı yüksek fiyatı nedeniyle cep yakıyor. Çam fıstığı üretiminin önemli bölümünü karşılayan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Kozak yaylasında hasat devam ederken Bağyüzü Köyünde ikamet eden üretici Osman İlhan, bölgede kurutan taş ocakları nedeniyle son yıllarda verimin önemli oranda azaldığını söyledi.
Balıkesir'de yerel olarak yayın yapan Demokrat Gazeetesin'den Gülten İmren'in haberine göre Çam fıstığı hasadının zor ve meşakkatli olduğunu ifade eden İlhan, "Her sabah erken saatte ormana gidiyoruz. Yaklaşık 30 metreyi bulan çam ağaçlarına tırmanarak çam kozalağı topluyoruz. İşimiz sadece toplamakla bltmiyor. Ardından kozalak içindeki fıstıklar çıkarılarak kabuklarından ayrılma işlemi gerçekleşiyor. Üretimi zor olan ve her yerde bulunmayan çam fıstığının kilosu üreticilerde 600 lira iken market reyonlarında kilosu 1000 ila 1200 arasında satılmakta. Yaklaşık 3 yıl önce kilosu 300 lira olan ürün pandemiyle birlikte daha fazla rağbet görmeye başladı" dedi.
Öte yandan Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Kozak Yaylasının maden şirketleri ve taş ocakları kıskacında olduğunu söyleyen üretici Osman Ilhan, "30 metrelik çam ağaçlanna tırmanacak adam bulmak kolay değil. Köyümüzde yaşayanlann bir çoğu ağaçlardan düşerek kolunu veya ayağını kırdı. Bu zor üretim sürecine en büyük baltayı ise taş ve maden ocaklan vuruyor. Ocaklardan gelen kirlilik ağaçları kurulup kolu etkilemeye başladı bu da verimi azaltıyor" dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı