Kime, ne kadar ceza verildiği bilinmiyor!

YÖK, 9 vakıf üniversitesine yönelik gerçekleştirdiği incelemeleri geçtiğimiz günlerde tamamladı.

EĞİTİM 31.07.2022, 04:35
Kime, ne kadar ceza verildiği bilinmiyor!
İnceleme sonucunda 9 vakıf üniversitesinin maaşlarla ilgili olarak kanuna aykırı davrandığı duyurulmuştu. Ancak incelemenin ardından yapılan açıklamada ve sonrasında üniversitelerin isimleri ve cezai işlem uygulanıp uygulanmadığı konusundaki belirsizlik ise devam ediyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz haftalarda kendilerine ulaşan şikayetler üzerine 9 vakıf üniversitesinde başlattığı incelemede sona erildiğini duyurmuştu. İncelemelerin ardından 9 vakıf üniversitesinin maaş konusunda kanuna aykırı davrandığı tespit edilmiş bu kurumlara ise ceza verileceği belirtilmişti. Duyurunun üzerinden geçen zamana rağmen üniversitelerin hangileri olduğu ve nasıl bir ceza verildiği ise merak konusu. Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM), vakıf üniversiteleri içerisinde kâr hırsı nedeniyle gerçekleştirilen hukuksuzlukların YÖK vasıtasıyla kanıtlandığına dikkat çekerek, “Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinde çalışanların maaşlarında ki eşitlenme kanunun alenen çiğnendiği YÖK tarafından ortaya çıkarıldı. Fakat sürecin nasıl ilerlediğine ilişkin olarak sorular ise cevapsız kaldı” denildi.

Şikayetlerin ardından gerçekleştirilen incelemenin olumlu olmasına rağmen yetersiz kaldığının altını çizen VÜDAM açıklamasında, “Normal şartlarda YÖK vakıf üniversitelerinde her sene bir denetleme gerçekleştirir. Bu denetleme sadece idari olarak gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen inceleme bir örnek teşkil ederek, her sene düzenlenen denetimler kapsamında kanuna aykırı davranışlara ilişkin de bir inceleme yapılırsa soruna ilişkin düzelmeler yaşanabileceğini düşünüyoruz. Böylece vakıf üniversitelerinde çalışan arkadaşlarımızın durumları düzenli olarak kontrol edilmiş olacaktır” denildi.

Kanunu çiğneyen üniversitelerde sadece ücretler değil birçok konuda da yasaların çiğnenmiş olabileceğine dikkat çeken VÜDAM açıklamasında, “Bahar döneminde yaşanan toplu işten çıkarmaların ardından ‘9 vakıf üniversitesine yönelik soruşturma’ başlattığını duyuran YÖK, bu 9 üniversitenin isimlerini dahi kamuoyuyla paylaşmadığı gibi, sürecin nasıl işletildiğine dair bir bilgilendirme de yapmış değil. soruşturmanın tamamlandığını duyuran YÖK’ün neticeye ilişkin tek ifadesi ise ‘Kurulumuzun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır’ oldu. Bu durum ise belirsizliği kaldırmaya yeterli değil” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı