Kiralık ev krizi: Emlakçılar Odası Başkanı'na göre sıkıntı yok, ev var

Kira fiyatları krizi devam ederken mağdur olan yüz binlerce insan çıkış yolu arıyor. Meslek odalarına göre kiralık ev konusunda sıkıntı yok, mesafe göze alınırsa ev olduğu söyleniyor.

EKONOMİ 18.09.2021, 10:30
23
Kiralık ev krizi: Emlakçılar Odası Başkanı'na göre sıkıntı yok, ev var
Kiralık ev fiyatları yüzde yüzden fazla fahiş bir şekilde artış yaşanması yüz binlerce vatandaşı mağdur etti.  Kiralık ev bulmakta zorlanan öğrenciler ve aileler isyan etmiş durumda. Artan fahiş fiyatlar karşısında yetkililer ise sessiz kalırken vatandaşlar bu duruma el atılmasını bekliyor.
Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarıyla da beraber yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla eridi. Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde kira fiyatları asgari ücrete dayandı hatta aştı. Aileler ise bu duruma bir an önce el atılmasını istiyor.
İnsafsız bazı ev sahipleri ve türlü türlü oyunlarla piyasayı yükselten bazı emlakçılar ise bu durumu serbest piyasa koşullarına bağlamakla yetiniyor.
İnternet üzerinden başlatılan “Kiralara üst sınır getirilsin” kampanyasına çok kısa sürede 50 binden fazla kişi imza attı. Kampanyana ilerleyen saatlerde yüz binlerce imza atılması bekleniyor.
Gelen tepkiler ve mağduriyetler karşısında Hürriyet'e açıklamada bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, şunları kaydetti:
“Serbest piyasa ekonomisi varken, ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ demek mümkün değil. Kalkıp kimseye ‘Sen malını şu fiyata sen bu fiyata ver’ diyemezsiniz. Neye göre üst limit koyulacak? Ancak devlet tarafından daha farklı önemler alınabilir.
İnsanlar biraz mesafeyi göze aldığında ev bulabilirler. İstanbul’da seçenek bitmez. Ama sen illa ‘Ben Beşiktaş’ta oturacağım’ diyorsan sıkıntı. Şişli, Kadıköy, Beşiktaş’ta ‘Şu fiyata ev bulurum’ diyorsan bulamazsın. Çünkü artık buraların bir piyasası oluşmuş durumda. Merkezi yerlerde de, öğrenciler için ciddi sıkıntılar olduğunu görmüyorum. Aileler ve yeni evleneler çiftler için bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 3 kişi birleşip bir evi tutabilir. 5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşip bir ev bulabilir. Su elektrik vs. bir öğrenciye maliyeti 2 bin TL’dir. Özel yurtlardan daha uygun.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı