Son Dakika

Kıspet ustalarının özlemi Kırkpınar’la son buldu

660’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapılacak olması, pehlivanlardan kıspet ustalarına, esnaftan güreş severlere kadar birçok kesimin yüzünü güldürdü.

KÜLTÜR SANAT 11.07.2021, 04:35
3
Kıspet ustalarının özlemi Kırkpınar’la son buldu
Dualarla çayırda güreşecek olan pehlivanların kıspetleri mesleğin son temsilcilerinden olan ustaların ellerinden çıkıyor.
Geçtiğimiz yıl Kovid-19 salgın tedbirleri nedeniyle yapılamayan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yıl 660’ıncısı gerçekleştiriliyor. Alınan karar pehlivanları olduğu kadar kıspet ustalarını da sevindirdi. Salgın sebebiyle zor günler yaşayan ustaların yüzü Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile güldü. Dualı çayırda güreşecek pehlivanların kıspetlerini yetiştirmek için gecesini gündüzüne katan ustalar geleneksel ve el yapımı kispet üretiminin devamı için mücadele veriyor.
Başta Kırkpınar olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki er meydanlarında mücadele veren pehlivanlara kispet diken ustalar, Edirne’deki yerini aldı. Pehlivan kayıtlarının başlaması ile birlikte Mimar Sinan Spor Salonu önünde çadır kuran kıspet ustaları, gece gündüz demeden dikim ve işleme yapıyor. Ustalarının ellerinde kültürel bir öğe olarak geleceğe taşınan ve pehlivan pantolonu olarak bilinen kispet, el işçiliği ve ustalıkla işlenirken bu işin ustaları da azalıyor. Türkiye’nin sayılı kispet ustasından birisi olan Samsunlu Uğur Kesen, geleneksel, el yapımı kispet üretiminin devamı için mücadele veriyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı