Kistik Fibrozis hastaları ilaç bekliyor

Türkiye’de bazı ilaçlara ulaşmakta güçlük çeken hastaların yaşadığı sorunlar 8 Eylül Türkiye Kistik Fibrozis Farkındalık Günü vesilesiyle tekrar gündeme geldi.

GÜNDEM 11.09.2022, 04:35
Kistik Fibrozis hastaları ilaç bekliyor
8 Eylül Türkiye Kistik Fibrozis Farkındalık Günü ülkemizde ilaca ulaşmakta güçlük çeken birçok hastanın durumunu gündeme getirdi. SMA ilaçları, bazı diyabet ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gibi kistik fibroz ilaçları da maalesef devlet tarafından karşılanmıyor. Türkiye’de 6 bin kişide 1 görülen kistik fibrozis hastalığı, solunum sistemi ve sindirim sistemi başta olmak üzere birçok sistemi etkilemesi nedeniyle ölümcül genetik hastalıklar arasında. Ancak böylesine ölümcül bir hastalığın tedavisinde umut olan yeni nesil kistik fibrozis modülatör ilaçları maalesef devlet tarafından karşılanmıyor.  Yıllık 300 bin dolara kadar ulaşan ilaç maliyetleriyle nedeniyle kistik fibrozis hastalığıyla mücadele eden ailelerde yardım kampanyaları başlattı. 

Ölümcül genetik bir hastalık olan kistik fibrozis maalesef Türkiye’de her 6 bin kişide 1 görülüyor. Solunum sistemi ve sindirim sistemi başta olmak üzere birçok sistemi etkileyerek enfeksiyonlara ve hasara sebebiyet veren kistik fibrozis hastalığında zamanla yarış çok önemli. Ancak bu ölümcül hastalığa karşı geliştirilen kistik fibrozis modülatör ilaçları büyük umut oldu. Yeni nesil ilaçlar sayesinde kistik fibrozis hastalığında yetişkin oranı Amerika’da ve Avrupa’da 50’nin üstündeyken ülkemizde sadece yüzde 7’de kalıyor. Tüm bu gelişmelerin yanında 8 Eylül Kistik Fibrozis Farkındalık Günü vesilesiyle Türkiye’de kistik fibrozis hastalarının mutasyon ilaçların devlet tarafından karşılanması için kamuoyu oluşturuldu.

8 Eylül Türkiye Kistik Fibrozis Farkındalık Günü’nde seslerini duyurmaya çalışan binlerce aile, kistikfibrozis hastalığına karşı devletin ilaçların karşılamasını istedi. Yeni nesil kistik fibrozis modülatör ilaçları,  hem hastanın yaşam kalitesini yükseltirken hem de hastalığın tedavisinde umut oluyor. Yıllık 300 bin dolara kadar ulaşan yeni nesil kistik fibrozis modülatör ilaç maliyetleri, hastalıkla mücadele eden aileleri zor duruma sokuyor. Sevdiklerini, evlatlarını bu hastalığın pençesinden kurtarmak isteyen binlerce aile, SMA hastalığında olduğu gibi yardım kampanyaları başlatıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı