Kızılay'da son skandal: Kanlar parayla satılmış, özel de para istemiş

Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP Derneği’ne 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününde parayla çadır satan Türk Kızılay yöneti...

GÜNDEM 01.03.2023, 10:35
2
Kızılay'da son skandal: Kanlar parayla satılmış, özel de para istemiş
Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP Derneği’ne 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününde parayla çadır satan Türk Kızılay yönetiminin yeni skandalları ortaya çıkmaya başladı.
45 bini aşkın vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 11 ilde yol açtığı yıkımla doğrudan 13.5 milyon insanı etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ücretsiz dağıtması gereken çadırları AHBAP Derneği başta olmak üzere çeşitli kuruluşlara parayla sattığı ortaya çıkan Türk Kızılay ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Milletin bağışladığı kanları Kızılay’ın parayla özel hastanelere sattığı ileri sürüldü. 
Cumhuriyet gazetesinden Bora Erdin'in aktardığına göre devlet hastanelerinin ihale açarak Kızılay'dan kan aldığı ortaya çıktı.
5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ile kan satışı kesinlikle mümkün değil. Ancak devlet hastaneleri ihtiyaç duydukları kanlar için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale açarak Türkiye Kızılay Derneği’nden kan alıyor.
Buna göre ‘mal alımı’ kapsamında ihale kanunun 22-b maddesi yani doğrudan temin yöntemi ile Kızılay’dan kan ve kan ürünleri temin ediliyor. 

Haberde, Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman’ın “Devlet hastaneleri ihale açarak kan alıyor mu?” sorusuna verdiği yanıt da yer aldı: 

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'Hastanemiz laboratuvarında kullanılmak üzere kan ve kan ürünleri alımı' başlığı ile 31 Ocak 2023’te doğrudan temin için ihaleye çıktı. İhale dosyasında sektör olarak '33141510-8: Kan Ürünleri' bilgisi yer aldı. Kayıtlarda Kızılay’ın hastaneye 110 bin 43 lira 73 kuruş bedelle kan ve kan ürünleri sattığı bilgisi ise 21 Şubat’ta yayımlandı.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği de aynı yöntemle kan ve kan ürünleri alımı için ihaleye çıktı. Doğrudan temin numarası '23DT160346' olan bu alımın bedeli ise 433 bin 570 lira 76 kuruş oldu. Kastamonu Devlet Hastanesi, bu ihalenin konusunu ise '31.01.2022 tarihli Kızılay faturası' olarak açmıştı.
Kayseri, Denizli, Ankara, Bilecik, Şırnak, Kastamonu ve İstanbul’da bulunan devlet hastaneleri de ihale ile Kızılay’dan kan aldı.

“Bunun adının şu veya bu olması Kızılay’ın sorunu değil. Hastaneler birer işletme olarak, bunlar sonuçta birer işletmedir. Birincisi muhasebe yönetime sahipler. İkincisi kamu hastaneleri devlet adına yaptıkları işlerde devletin alım usullerinin içinde kalırlar. Kan için başka bir başlık açılıp İhale Kanunu maddesinde sayılanlardan bambaşka konuma getirilmesi mümkündür. Buna devletimiz karar verebilir. Kızılay da onlar ne derse onu yapar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı