KKTC lideri Tatar: Kıbrıs Türkü'nün egemen eşitliği kabul edilmeli

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu.

DÜNYA 26.09.2021, 03:30
2
KKTC lideri Tatar: Kıbrıs Türkü'nün egemen eşitliği kabul edilmeli
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından BRT'ye (Bayrak Radyo Televizyonu) değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından "Ada'daki tek gerçek, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve geçmişten gelen haklarının kabul edilmesidir" ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter Guterres'e Türk tarafının Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm istediğini, egemen eşitlik ve uluslararası pozisyonu kabul etmeleri halinde kapsamlı resmi görüşmelere geçilebileceğini aktardığını söyledi.
"Ada'daki tek gerçek, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve geçmişten gelen haklarının kabul edilmesidir"
Tatar, Genel Sekreter'e, Rum tarafının ortaya koyduğu statükonun devamı tezi ve görüşmelerin Crans Montana sürecinden devam edilmesi gerektiği yönündeki önerisinin gerçekçi olmadığını anlattığını ifade ederek, "Ada'daki tek gerçek, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve geçmişten gelen haklarının kabul edilmesidir" dedi.
Genel Sekreter'in 2017'deki Crans Montana sürecini de iyi bildiğini, dolayısıyla gerçeklere hakim olduğunu kaydeden Tatar, Kıbrıs'ta teknik komitelerin daha fazla çalıştırılabileceğini, böylelikle "devletten devlete" çalışmaların bir güven ortamı yaratabileceğini aktardı.

Tatar, Kıbrıs'ta çözümün ancak bir güven ortamında mümkün olabileceğini vurgulayarak, görüşmelerin devamını 27 Eylül Pazartesi günü Genel Sekreter ve Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile yapacakları gayriresmi üçlü toplantıda sürdüreceklerini kaydetti.
Anastasiadis'in açıklamalarında gerçekleri çarpıttığını, Kıbrıs’taki sıkıntıların 1974'te değil 1963'te başladığını Guterres'e anlattığını ifade eden Tatar, Genel Sekretere 1963’te yaşanan Kanlı Noel'i ve 1974 Barış Harekatı'ndan bu yana Kıbrıs'ta kan dökülmediğini hatırlattığını söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı