KÖİ projelerinin Sayıştay tarafından denetlenmesine itiraz

“Kamu Özel İşbirliği Yasası” hala hazırlanamazken Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin Sayıştay tarafından daha sıkı denetlenmesine de itiraz ediliyor.

EKONOMİ 08.05.2021, 16:55
9
KÖİ projelerinin Sayıştay tarafından denetlenmesine itiraz
Ekonomi programı kapsamında yürürlüğe girmesi beklenen “Kamu Özel İşbirliği Yasası” hala hazırlanamazken Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin Sayıştay tarafından daha sıkı denetlenmesine de itiraz ediliyor.
Pandemi koşullarında daha da az kullanılan köprü, otoyol ve havalimanlarına garanti ödemeleri aksamazken şirketlerin nasıl denetleneceği, sözleşmeye aykırı davrananlar ile yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere uygulanacak yaptırımlarda görüş birliği sağlanamaması yasa hazırlıklarını geciktiriyor.
Sözleşmelerdeki yatırım ve işletme aşamalarına ilişkin denetim ve caydırıcı hükümlerle ilgili eksikliklerin, şirketlerin sözleşmeye aykırı hareket etmesine olanak sağladığı sınırlı da olsa denetim raporlarına yansıyor.
KÖİ projeleri ile ilgili Sayıştay denetiminin artırılıp artırılmayacağı düzenlemenin merakla beklenen hükümlerinden birini oluşturuyor. Gizli sözleşmeler ve denetimsizlikle sürdürülen bu modelin uygulamasına yönelik Sayıştay denetiminin etkinliğinin artırılması konusunda bir görüş birliğinin sağlanamadığı biliniyor.
KÖİ projeleri önce Yüksek Planlama Kurulu’nun izni ile gerçekleştiriliyordu. AKP’nin, TBMM’den her fırsatta geçirdiği torba yasaların içinde yaptığı düzenlemelerle sistem, bakanlık ve ilgili kuruluşlara bırakıldı. Bundan sonra ne sözleşmeler, ne ödenecek garanti tutarları ile ilgili resmi bir açıklama yapıldı. KÖİ projelerinin 10’u aşkın yasayla düzenlenmesi bir çatı kuruluşun olmaması, denetimin de yapılamaması sistemi ülke kaynaklarının içinde kaybolduğu bir kara deliğe dönüştürdü. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı