Kolombiya, 5 yıl sonra UNASUR'a geri dönme kararı aldı

Kolombiya, 2019'da ayrıldığı Güney Amerika Uluslar Birliğine (UNASUR) yeniden dönüş yapacağını duyurdu.

DÜNYA 31.05.2023, 07:15
1
Kolombiya, 5 yıl sonra UNASUR'a geri dönme kararı aldı
Eski Cumhurbaşkanı Ivan Duque döneminde UNASUR'dan ayrılan Kolombiya, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun kararıyla birliğe dönme kararı aldı. Petro, UNASUR'a tekrar katılacaklarını duyurdu ve birliğin isminin "Güney Amerika Ulusları Birliği" olarak değiştirilmesi talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Petro, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kongre'ye sunulan yasanın onaylanmasının ardından UNASUR'a yeniden katılma kararı aldık ve zaman içerisinde çoğulculuğu ve kalıcılığı garanti altına almak için Güney Amerika Ulusları Birliği olarak isimlendirilmesini talep ettim." ifadelerini kullandı.
Kolombiya'nın ardından UNASUR'dan 2019'da ayrılan Arjantin, 22 Mart'ta, ve Brezilya ise 8 Nisan'da yeniden birliğe dönüş yaptıklarını açıklamıştı.
UNASUR, Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in teşvikiyle 2008'de ABD'nin bölgedeki etkisine karşı kurulmuştu. Şu anda UNASUR'a üye olan ülkeler Venezuela, Bolivya, Guyana, Surinam ve Peru'dur.
Ancak UNASUR'da yer alan 6 ülke, liderlik konusunda yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle 21 Nisan 2018'de üyeliklerini askıya almıştı. Bolivya, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Paraguay ve Peru, genel sekreter seçimindeki görüş ayrılıkları üzerine o dönem UNASUR'dan geçici olarak ayrılma kararı aldıklarını duyurmuştu.
Kolombiya'nın UNASUR'a dönme kararı, birlikteki üye ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğini yeniden güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Güney Amerika Ulusları Birliği olarak adlandırılması talebi ise daha kapsayıcı ve çoğulcu bir yapıyı temsil etmeyi hedeflemektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı