Kömür fiyatları yükselince Mahrukatçılar Odası'ndan ilginç teklif!

Kömür fiyatları yükselince Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Keklik'ten ilginç bir teklif geldi. Keklik, "Valimiz ile görüşüp, kömürü çarşıda torba ile satalım" dedi.

EKONOMİ 23.10.2021, 14:40
18
Kömür fiyatları yükselince Mahrukatçılar Odası'ndan ilginç teklif!
Kömür fiyatları kış gelmeden zamlandı. 1 ton kömür fiyatı Gaziantep'te 3 bin lirayı gördü. Kömür fiyatlarının yükselmesi ile birlikte Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik'ten ilginç bir teklif geldi. Vatandaşların alım gücünün kalmadığını belirten Keklik, "Bu kış zor ve çetin geçecek. 1 ton kömür 3 bin TL. Yüzde 100’lük bir zam söz konusu. Valimiz ile görüşüp, çarşı merkezlerde torba kömür satışı için izin isteyeceğiz. Çünkü artık vatandaş kömürü torba torba alacak" dedi.
Gaziantep'te yerel olarak yayın yapan Gaziantep 27 gazetesinden Leyla Özekşi Polat'a açıklamalarda bulunan Keklik, geçen sene kömürün tonunun 120 dolara alıp, bin 200 TL’ye sattıklarını vurguladı. "Buradan bizim kazancımız 80-100 TL arasındaydı. Fakat şimdi kömürün tonu 3 bin TL. Fiyatlar aşağıya düşmüyor, aksine her gün artıyor." açıklamasında bulunan Keklik, "Bizde kendi kazancımızdan feragat edip satmaya çalışıyoruz. Vatandaşın alım gücü kalmadı. Bu kış zor geçecek. Vatandaş daha önce 3-4 ton kömür alırken, bu yıl 1 ton alacak ve onunla tasarruflu bir şekilde ısınmaya çalışacak" şeklinde konuştu.
Kömür fiyatları 3,5 kat arttı! İşte güncel kömür fiyat listesi
Daha önceleri torba kömür satışının olmadığını ancak zamlar gözönüne alındığı için torba kömür satışına dönmek zorunda olduklarını anlatan Keklik, “Vatandaşın maalesef artık hiç alım gücü yok. O nedenye torba kömüre dönülmesi için Vali Davut Gül ile görüşme yapacağız. 25 kilogramlık torba kömürlerin satışı için izin isteyeceğiz. 25 torba kömürün fiyatı 75-80 TL. Bu kömürle ancak iki gün idare edebilir ama başka çare yok. Bir vatandaş bir kışı ancak 5-6 bin ile geçirebilir. Ama idareli kullanırsa bu rakam 1 ton kömüre yani 3 bin TL’ye mal olur” dedi.
Keklik, “ Yerli kömürün ısı kalitesi düşük, kül oranı yüksek ve çevreyi çok aşırı derecede kirletiyor. Daha önce bu kömürün satılması yasaklanmıştı, ama sosyal yardımlaşma devam ettiğinden esnaf bu kömürü satmaya başladı. Tonu bin 400 lira civarında lakin, ısı kalitesi düşük olduğundan bir ton yerine iki ton kömür kullanılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl kentteki esnafın 150 bin ton kömür sattığını ve sosyal yardımlaşma aracılığıyla da 70-80 bin ton kömür dağıtımı gerçekleştirildiğini vurgulayan Keklik, “Ortalama kentte 250 bin ton kömür tüketimi oluyor. Bu kömür tüketiminde doğalgaza geçişler nedeniyle yüzde 10 civarında azalma var, fakat önemli olan kaliteli kömür kullanılması. Çünkü 8 yıl önce göreve geldiğimizde gerçekten Gaziantep’te aşırı derece bir hava kirliliği vardı ve hava kirliği konusunda Türkiye’de 3’üncü sırada yer alıyordu. Kamu kurumlarımızla birlikte el ele vererek Gaziantep’in sıralamasını çok çok aşağıya çektik. Geçen sene hemen hemen kirlilik oranı yaşamadık. Ancak bu sene fiyatların aşırı derecede yüksek olması, daha önce yasak olan ve bu sene serbestleşen yerli kömüre yönlendirecek ve önümüzdeki aylarda hava kirliliği konusunda korkutuyor. Yerli kömürler ikinci ve üçüncü kalite kömürler. Mümkün olduğunca ithal kömür alsınlar, imkânı olmayanlar da yerli kömürü torba torba alıp denedikten sonra alsınlar” tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı