Koronavirüs pandemisinde 3. dalga başladı mı?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında koronavirüs salgınında 3. dalga konusuna ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

SAĞLIK 20.03.2021, 08:25
42
Koronavirüs pandemisinde 3. dalga başladı mı?
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında, koronavirüs pandemisinde 3. dalganın başlayıp-başlamadığını ele aldı.

Son dönemde uzmanların uyardığı 3. dalgaya ilişkin  Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Eğer süreci sadece devletin aldığı, alacağı bilindik önlemlere bırakırsak ve biz katılımcı, yardımcı hatta hepimiz birer pandemi gönüllüsü olmayı unutursak, kasım başında karşılaştığımızdan daha yüksek vaka sayılarına ulaşabilir ve önümüze konabilecek daha ciddi önlem paketlerine, kısıtlamalara razı olmak durumunda olabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
İşte, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun dikkat çeken o yazısı;
3. dalga başladı mı?
Son 2 haftanın vaka sayıları ve son 2 günün 20 bini geçen günlük rakamları, “pandemi matematiği”ni bilen her uzmanı korkutuyor.Halk sağlığı uzmanları, “Eğer rakamlar bu şekilde seyreder ve bu hızla artmaya devam ederse bizde de tıpkı İtalya, Fransa ve Almanya’da olduğu gibi bir 3. dalga başlayabilir” korkusu içindeler. Daha da kötüsü, aynı uzmanlar, bu gidişle kasım başında yaşadığımız “tsunami benzeri” bir tatsızlığın da gelişebileceğinin altını çiziyorlar. NETİCE ŞUDUR: Eğer süreci sadece devletin aldığı, alacağı bilindik önlemlere bırakırsak ve biz katılımcı, yardımcı hatta hepimiz birer pandemi gönüllüsü olmayı unutursak, kasım başında karşılaştığımızdan daha yüksek vaka sayılarına ulaşabilir ve önümüze konabilecek daha ciddi önlem paketlerine, kısıtlamalara razı olmak durumunda olabiliriz.
‘UZAYAN COVID’ SORUNU BÜYÜYOR
DAHA önce de yazdım: En az 10 COVID-19 hastasından birinde hastalık atlatıldıktan sonra da bazı sağlık sorunları aylarca sürebiliyor. Özellikle 50-60 yaş arasındaki kadınlar ve insülin direnci, şeker hastalığı, obezite gibi kronik iltihabi hastalığı olanlar ile hastalığı ağır belirtilerle atlatanlarda “uzayan COVID/long COVID/COVID survivor” gibi farklı adlarla tanınan bu sorunlar yumağına daha sık rastlanıyor. O sorunların başında da “sisli beyin/brain fog, kas ve eklem ağrıları/fibro fog, koku ve tat kaybı, yorgunluk, halsizlik, göğüste darlık/daralma hissi, hava açlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı, ellerde titreme” gibi çok farklı hatta birbiriyle ilişkisiz pek çok belirti geliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı