Kredi değil destek gerek!

Salgına yönelik tedbirler vaka sayısını düşürmekten uzak kalırken, kısıtlamalar da esnafın belini iyice büktü.

EKONOMİ 14.04.2021, 04:35
28
Kredi değil destek gerek!
Geçen seneden bu yana kamuya ait bazı borçları ertelenen ancak bu borçlarının da ödeme süreleri gelen esnaf, iş yapamadığı için bunları da ödeyemiyor. Destek adı altında faizli banka kredilerine mahkûm edilen esnaf, sadece borcunu öteleyebiliyor, günlük masrafını bile çıkaramıyor. 4 esnaftan 3’ünün kredi kullandığı Türkiye’de, 1 milyona yakın esnaf kredi değil faizsiz maddi destek bekliyor.
Konomik krizle birlikte iş yapamaz hâle gelen esnafın, koronavirüs salgını ve yetersiz desteklerle adeta beli büküldü. Hükümetin açıkladığı faizli destek kredileriyle ancak pansuman tedavi gören esnaflar büyük bir çıkmazın içine düştü. 4 esnaftan 3’ünün kredi kullandığı Türkiye’de 1 milyona yakın esnaf kredilerle iflasın eşiğinde ayakla kalma mücadelesi veriyor. Ramazan ayında başta gıda olmak birçok sektörde kazanç sağlayan esnaflar, bu Ramazan ayını kısıtlamalardan dolayı buruk geçirecek. 

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, “Salgın nedeniyle mağduriyet yaşayan esnaf ve sanatkârımız bu sürede iş yerini ayakta tutabilmek için bankalara koştu. Her 4 esnaftan 3’ü kredi kullandı. 1 milyona yakın esnaf, Esnaf Destek Paketi ile düşük faizli kredi kullandı. Ama esnafımız henüz çektiği krediyi ödeyecek parayı kazanamadan yeni kısıtlamalar geldi. Esnaf işçisinin parasını, dükkânının kirasını ödemekte zorlanıyor. Destek paketleri, esnaf ve sanatkârın dükkânını bu süre zarfında açık tutmasını sağladı fakat esnafın borcunu ödeyebilmesi, faaliyetlerine devam edebilmesi için faizsiz kredi desteği verilmeli” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, esnafın bu Ramazan’da mutlu olmayacağını belirterek, “Ramazan, esnaf ve sanatkârın tezgâhına her zaman bolluk ve bereket getirmiştir. Salgın nedeniyle bu yıl o günleri mumla arıyoruz. Özellikle gıda sektöründeki esnafımız en çok Ramazan ayında ciro yapardı. Kısıtlamalar nedeniyle esnaf Ramazan’ı mutlu geçirmeyecek. 2020’de İstanbul’da 8 bin 139 iş yeri ise kapandı” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı