Kulis deyip konuştu: Maden kazası araştırmasında Erdoğan’dan telefon

Amasra'daki maden faciasının araştırılması için TBMM'de kurulan komisyonda çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Komisyon Başkanı Taner Yıldız'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan telefon geldiği iddia edildi.

GÜNDEM 10.11.2022, 18:30
1
Kulis deyip konuştu: Maden kazası araştırmasında Erdoğan’dan telefon
TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda bugün CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ı aradığı, Yıldız’ın da bu nedenle dünkü komisyon çalışmalarını erken bitirdiği iddiasını gündeme getirdi. Yıldız'ın “Sizi ispata davet ediyorum” demesi üzerine Beko, "TBMM’de sarayın bilgisi dışında siz bugüne kadar bir yasaya evet ya da hayır dediniz mi?” diye karşılık verdi. Yıldız, “Ne Cumhurbaşkanımız bana böyle bir telefon açtı ne ben böyle bir tasarruf kullandım.” açıklamasını yaptı.
TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, bugün Komisyon Başkanvekili ve AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta başkanlığında toplandı. Toplantının başında muhalefet milletvekillerinin talebi üzerine usul tartışması yapıldı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komisyonun amacının Amasra maden faciasının bütün yönleriyle açığa çıkarılması olduğunu vurgulayarak, “Dün gördüğümüz kadarıyla kazanın üstünün örtülmesine yönelik Sayın Başkan tarafından üslup benimsendiğini gördük” dedi. Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ın dünkü toplantıda “Rahatsız olduğunuzda çıkabilirsiniz, kendinizi azarlattırmayın, haddinizi bilin” gibi sözler sarfettiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

Komisyon Başkanvekili Balta ise, kazanın örtülmesi gibi bir düşüncenin olamayacağını belirterek, “Burası TBMM araştırma komisyonu. Bütün milletvekili arkadaşlarımızın kazanın nedenleri ve alınacak önlemlerle ilgili görüşleri var. Şuna haksızlık etmeyelim. TTK’nın sunumunu yapan arkadaşlar, çok yoğun sorular vardı. TTK yetkililerinin tekrar hazırlanarak buraya gelip bu sorularla ilgili bilgi verilmesini zaten kararlaştırmıştık. Dün gelişen olaylarda, çok yoğun sorular vardı.” dedi.
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da Komisyon Başkanı Yıldız’ın tutumunu eleştirerek, “Biz zaten burada olmayan ama mevcutta komisyon başkanı olarak atanan kişinin komisyon başkanlığını kabul etmiyoruz. Şaibeli buluyoruz. Dün yaşadığımız tutum, tavır, baskıcı yönetim kabul edilebilir olmadığı gibi facianın nedenlerini şeffaf olarak araştırılmasına engel olmaktadır. 4,5 saat konuştuk, 15 dakika bile cevap alamadık.” diye konuştu.

Bankoğlu, Çalışma Bakan Yardımcısı Adnan Ertem’in havalandırmanın yetersizliğine ilişkin bulguları anlatırken Yıldız’ın ona engel olduğunu ileri sürerek, şunları ifade etti:

Bankoğlu’nun konuşması sırasında Komisyon Başkanı Taner Yıldız komisyona geldi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin dinlendiği dünkü toplantıyla ilgili “Müfettiş arkadaşlarımı dinleyecektik, sonra hocalarımı dinleyecektik. Ama ne olduysa siz 18.00’de toplantıyı kapattınız. İlk defa biz saat 18.00’de toplantıyı kapattık ve buradan ayrıldık. Kafalarda şöyle bir işaret var. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı aradı, Komisyon Başkanı’na talimat verdi. Komisyon Başkanı da Bakan Yardımcısı’na talimat verdi ve müfettişleri konuyla ilgili hazırlamış olduğu soruların cevabını biz alamadık. Bütün kafalarda bu var.” sözleri tartışma yarattı.
Komisyon Başkanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı ve TTK yetkililerini tekrar çağıracaklarını söyledi. Yıldız, Beko’ya “Sayın Cumhurbaşkanımızın bana telefon açmasını bilgiye dayalı mı söylediniz, tahminde mi bulundunuz? Sizi ispata davet ediyorum.” dedi.

Kani Beko da “TBMM’de sarayın bilgisi dışında siz bugüne kadar bir yasaya evet ya da hayır dediniz mi?” diye sordu. Beko’nun “Kulis bilgisi” demesi üzerine Yıldız, “Bana böyle bir telefon gelmedi. Bu iddiayı ispata davet ediyorum. İspat edemiyorsanız müfteri duruma düşersiniz. Yapmayın lütfen. Bana böyle bir telefon gelmedi. Ben daha salondan çıkmadan önce Bakan Yardımcısı’na aynen bu cümleleri tekrar ettim. Kuliste duyduğunuz bilgilerin aksine bir şey, bu size yakışmıyor. Biz burada milletin seçtiği insanlar olarak sokakta duyduğumuzu aktarmayalım. Her birimiz belli bir muhataplığa sahibiz. Ne Cumhurbaşkanımız bana böyle bir telefon açtı, ne ben böyle bir tasarruf kullandım.” diye konuştu.
Toplantıda bugün, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Karakurt ve ATEX Uzmanı Elektrik Mühendisi Nurettin Terzioğlu sunum yaptı.
“Burada herkesin amacı bu kazayı bütün yönleriyle açığa çıkartmak. Öte yandan komisyonun davet ettiği değerli konuşmacılar, elbette bizim sorularımızı cevaplamak üzere geldiler. Aksi takdirde bu sorulara cevap verilmeyecekse bu komisyonun bir toplantı amacı olmayacaktı. Bir önceki gün TTK yetkilileri konuştuğunda burada cevap vermeleri daha uygun düşerdi. Ama Sayın Taner Yıldız, ne zaman kazayla ilgili önemli bir konuya temas etse konuşmacı hemen müdahale ediyor, konuşmasının önüne bir engel oluşturuyor. Ve yine değerli milletvekili arkadaşlarımız soru sorduğunda maalesef Sayın Taner Yıldız, bu soruların cevabının önüne geçiyor.
Dün yaşadığımız tartışmada özellikle sayın Bakan Yardımcısı konuşma yapmadı. Ama Rehberlik ve Teftiş Kurulu üyeleri çok değerli sunumlar yaptılar. Ama sunum yapan ve bizim de 4,5 saat boyunca sorulan sorulara hiçbirisi cevap vermedi. Onların adına Bakan Yardımcısı söz aldı, ama o da konuşturulmadı, 10-15 dakika sonra konuşması sonlandırıldı Sayın Başkan tarafından. Bu olmaz. ‘Efendim yazılı cevap versinler’, bu doğru değil.
Dolayısıyla burada bizim parti olarak kafamızda soru işaretleri doğuyor. “Acaba bu komisyon bu kazanın üstünü örtmek için mi oluşturuldu’ böyle bir kuşkuya kapılıyoruz. Geçen hafta sunum yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkililerinin tekrar dinlenmesini, komisyonda her bir konuşmacı sunum yaptıktan sonra soru sorulması ve sorulardan sonra cevap verilmesini, yine dün Çalışma Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nca sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Hasan Kutluhan Kendir’in, Teftiş Başkanlığı Baş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan’ın, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin Bilgin’in komisyonumuza tekrar davet edilerek dinlenmesini ve komisyonda sunum yaptıktan sonra soru sorulması ve sorulara cevap vermelerini, bundan sonraki çalışma yönteminin de bu şekilde devam ettirilmesini talep ediyoruz.”
“Bakan Yardımcısı’nın sürekli konuşması engellendi ve apar topar komisyon kapatıldı. Komisyon Başkanı kaçmıştır dün. Biz bunu kabul etmiyoruz. Zaten Komisyon Başkanı’nın bakanlığı döneminde, 100 yılın en ölümlü faciası olan Soma olmak üzere 405 madencinin hayatını biliyoruz. Toplum nezdinde aklanmamış olan kişini komisyon başkanı olmasının yanlış olduğunu söyledik ve yine söylüyoruz… Eğer maksadınız şaibeli bir bakanı aklamak, ya da mevcut faciayı Soma gibi üzerini örtmekse buna müsaade etmeyiz. Komisyon Başkanı, istifa etmiyorsa affını istemelidir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı