Kur oynaklığı ihracatçıları olumsuz etkiliyor

Merkez Bankası ile serbest piyasa arasındaki döviz kurundaki makasın açıklığının son birkaç gündür kapanmaya başlamış olsa da, kurdaki oynaklığın ihracatçıları olumsuz şekilde etkilediğini kaydetti.

EKONOMİ 07.06.2023, 04:35
Kur oynaklığı ihracatçıları olumsuz etkiliyor
Merkez Bankası ile serbest piyasa arasındaki döviz kurundaki makasın açıklığının son birkaç gündür kapanmaya başlamış olsa da, döviz kurundaki oynaklığın ihracatçıları olumsuz şekilde etkilediğini kaydeden Cevat Tüzünoğlu, “Temennim yeni kurulacak hükümetle birlikte döviz kurundaki sıkıntıların, oynaklığın giderilmesi ve ihracatla ilgili pozitif yeni yönetmeliklerin ivedi şekilde çıkarılmasıdır” dedi
Balkan Ev Tekstil Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Tüzünoğlu, firma olarak savaş sonrasında dağılan Yugoslavya devletlerinden Bosna-Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Makedonya gibi ülkelere ev tekstili ve ev eşyaları ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Ev tekstli üzerine Bayrampaşa Terazidere’de dokuma tezgâhımız ve konfeksiyon atölyemiz bulunmaktadır. İhracat yaptığımız bu ülkelerde çalıştığımız büyük marketlerin Türkiye’den tedariklerini de sağlamaktayız. Bunun yanında Türkiye’deki farklı nitelikteki tekstil, ev gereçleri firmaları da eğer bizden talepte bulunurlarsa onların da ürünlerinin ihracatları noktasında bu ülkelerle bağlantılar ve kontaklar sağlayabilecek bir potansiyelimiz var” diye konuştu. 
Türkiye’de ekonomik bir kriz ve derin bir buhran yaşandığına dikkat çeken Tüzünoğlu, “Firma olarak çok önemli bir döviz girdisiyle ülkemize katma değer sağlamaktayız. Devletimizin ihracatçılara destek olması, ihracat noktasında önündeki engelleri kaldırması elzem bir konudur. Şu anda Merkez Bankası’nın döviz kuruyla serbest piyasadaki döviz kuru arasında çok yüksek bir fark oluşmuş, makas açılmıştır. Bu durumdan bütün ihracatçılar çok olumsuz şekilde etkilenmektedir. Temennim yeni kurulacak hükümetle birlikte döviz kurundaki oynaklığın giderilmesi ve ihracatla ilgili pozitif yeni yönetmeliklerin ivedi şekilde çıkarılmasıdır. Buradaki en önemli konu, ihracat tarihindeki döviz kuru ile dövizin yurda getiriliş tarihi arasındaki kur farkının genellikle döviz yükseldiği için ihracatçılara döviz kuru üzerinden kur kârı olarak muhasebeleştirilme sorunudur. Elbette bu durum biz ihracatçıları ve sektörümüzü çok olumsuz şekilde etkilemektedir. Keza biz ihracatçılar tedarik ettiğimiz ürünleri döviz ile alıp sattığımız için, tekrar döviz ile alacağımız için aslına bakıldığında bizler zarar etmiş olmaktayız. Hükümetimizin ihracatçıların bu kanayan yarasına el atması gereklidir, zorunludur” dedi
Ülkemizdeki döviz kurunun artışının birçok sektörü etkilediği gibi ihracatçıları da derinden etkilediğini ifade eden Tüzünoğlu, “İhracatçılar olarak ülkemizde sabit kur sistemi olursa ileriye dönük planlarımızı daha cesurca yapabiliriz. Ve ülkemize ciddi manada daha fazla döviz girdisi sağlanabilir. Yüksek kur politikaları dolayısıyla ihracatçılar daha şanslı gibi gözükse de aslında sıraladığım sebeplerden pek şansımız olduğu söylenemez. İhracatçıları ilgilendiren tedarikçilerin ve imalatçıların da girdileri genelde döviz üzerinden olduğundan, dış ticarette Uzakdoğu ülkeleriyle, Çin gibi Hindistan gibi ülkelerle rekabet gücümüz azalmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
İRTİBAT TELEFONU:
CEVAT TÜZÜNOĞLU: 0 532 292 50 69

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı