Son Dakika

Kuraklık Kavuruyor!

Sadece yaz aylarına has olduğu düşünülen “kuraklık” tehdidi, kış aylarında da kendini gösteriyor. Beklenen kar ve yağmur yağışlarının başlamaması endişeleri artırıyor…

GÜNDEM 11.01.2023, 04:35
3
Kuraklık Kavuruyor!
Kış mevsiminin başlaması ile birlikte mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar ve beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Eylül, Ekim ve Kasım ayları ile ilgili Standart Yağış İndeksi’nde, Batı Anadolu Bölgesi’nde olağanüstü kuraklık, Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde çok şiddetli ve şiddetli kuraklık riski görülüyor.

Son yıllarda Türkiye gündeminde üst sıralara tırmanarak etkisini artıran kuraklık tehlikesi, yeni yılda da gündem olmaya devam ediyor. Kış aylarına girilmesiyle birlikte beklenen yağışların neredeyse hiç olmadığı bir dönemi yaşayan Türkiye’de, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık tehlikesi gittikçe artıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde yayınladığı Standart Yağış İndeksi, kuraklık tehlikesini gözler önüne serdi.

Kuraklık haritasına göre; Marmara ve Ege Bölgesi’nin neredeyse tamamında “olağanüstü kuraklık”, “çok şiddetli kuraklık” ve “şiddetli kuraklık” görüldü. Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz Bölgesi’nin batı, orta ve doğu kesiminin bazı yerlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkisi tespit edildi.

Yurt genelinde sonbaharın yağışsız geçmesinin ardından, kış aylarında beklenen yağışların alınamamasıyla birlikte gıda krizi tehdidi de belirdi.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da yağışlar mevsim normallerinin yüzde 50 altında kalırken, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ile birlikte tarımsal üretimin periyodik olarak ilerleyen aylara kayabileceği belirtiliyor. Öte taraftan çiftçilerin en büyük korkusu ise “kış kuraklığı” olarak adlandırılabilecek bir dönemin başlayabileceği. Şubat ve Mart aylarında da gereken yağışın olmaması halinde kış kuraklığı riskinin artabileceği görülüyor. Gereken yağışı alamayan tarım alanlarında istenen verimin sağlanamaması halinde ise gıda krizinin yaşanabileceği uyarıları yapılıyor.
ALİ EKBER / ANKARA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı