Kurdaş'tan adaylara açık oturum önerisi: Seçmene haksızlık yapılıyor

Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, TV5'te 'Buyurun Başlıyoruz' programında seçim gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 23.05.2023, 18:10
3
Kurdaş'tan adaylara açık oturum önerisi: Seçmene haksızlık yapılıyor
Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, TV5'te 'Buyurun Başlıyoruz' programında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura gitmesi konusunda kamuoyunun dikkatini çeken bir öneride bulundu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ikinci tura çıkmasını değerlendiren Kurdaş, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın TRT'de açık oturuma çıkması gerektiğini söyledi.
İki Cumhurbaşkanı adayının ortak canlı yayında açık oturumda tartışmasının seçmenin hakkı olduğunu ifade eden Kurdaş, "Devlet televizyonu TRT'de Sayın Kılıçdaroğlu ile Sayın Erdoğan karşı karşıya gelmesi ve ellerindeki taşları milletin önünde dökmeleri gerekir. Burada seçmene bir haksızlık yapılıyor. Kılıçdaroğlu'na veya Erdoğan'a haksızlık demiyorum, seçmenin ve vatandaşın burada hakkı var. Ve vatandaş bu hakkını talep etmeli" dedi.
Kurdaş, önerisiyle ilgili şöyle konuştu:
"Keşke açık oturum yapılsa. Aslında Türkiye'nin ve seçmenin hakkıdır. Seçmenin zorlaması gerekir. Seçmenin hakkı şuan ikinci tursa bu konuda aslında açık oturum yapılması gerekir. TRT'de, devlet televizyonunda, ucu açık bir şekilde, her iki tarafın da kabul edeceği bir moderatörle, Sayın Kılıçdaroğlu ile Sayın Erdoğan karşı karşıya oturmalıdırlar. Sonuçta seçim yapılmış ve 50 artı 1 geçilmemiş. Seçim ikinci kez yapılacak ve yasa gereği ikinci tur adayları ikiye indirildi. Ve bu iki aday da yarışması gerekiyor. Bu yeni durum karşından miting yapmak ve seçmenin yeni durum karşısında bilgilendirilmesi ya da finale kalmış iki adayın yeni durum karşısındaki yeni tavırlarını kimse bilemeyecek ve duyamayacak. Doğal olarak seçmen bir hakkını kullanmakta zafiyet yaşayacak. O yüzden bence olması gereken şey devlet televizyonu TRT'de Sayın Kılıçdaroğlu ile Sayın Erdoğan'ın karşı karşıya gelmesi ve elindeki taşları milletin önünde dökmeleri gerekir. Ve net bir şekilde dökmesi gerekir. Böylece seçmen çok daha rahat ve sağlıklı bir karar verecek. Manipülatif olmadan bir karar verecek. Devleti yönetecek birisini seçeceksiniz. Onun için ekrana bu iki adayın çıkması zaruri bir durumdur. Altını özellikle çizmek istiyorum: burada seçmene bir haksızlık yapılıyor. Kılıçdaroğlu'na veya Erdoğan'a haksızlık demiyorum, seçmenin ve vatandaşın burada hakkı var. Ve vatandaş bu hakkını talep etmeli. Ve seçmen haksızlık yapılıyor" dedi. 
Cumhurbaşkanı adaylarının açık oturum yapmalarının önemini farklı açıdan da değerlendiren Kurdaş, adayların açık oturumda bir araya gelmesi konusunda da yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Kurdaş, şu şekilde devam etti:
"Siyaset ve mevzuatla da bunun önü açmalıdır. İki adayın karşı karşıya gelmesi hatta bu mevzuatla olması gerekir. Türkiye'de teamüller yok. Bir iklim oluşuyor bir gelenek bozuluveriyor. Amerika'da ne oluyor? Mesela adaylar karşı karşıya oturuyor ve tartışıyorlar. Her seçim öncesinde mutlaka saatlerce konuşuyorlar. Üç aşağı beş yukarı da o yayından sonraki anket sonuçları da seçime yansıyor. Ve etkili oluyor, adayı daha çok belirliyor. Amerikan örneğini de bir kenara bırakalım vatandaşın her şeyden önce böyle bir hakkı olsun. İki aday dezenformasyonlardan şikayetçi, dezenformasyonları bir kenara bırakalım. İki aday ekonomiyi konuşsun, dış politikayı konuşsun, vergi politikalarını konuşsun, İHA-SİHA'ları konuşsun, sosyal politikaları konuşsun. Herkes baksın tartsın, kim nezaketli, kim değil. Bunlar ayıp bir şey değil. Bu canlı yayın sonrasında da seçmen daha sağlık bir karar verecektir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı