KYK mağdurlarının gözü Kabine Toplantısı'nda

KYK borçlularının gözü kulağı yarın Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'da...

GÜNDEM 17.07.2022, 16:15
KYK mağdurlarının gözü Kabine Toplantısı'nda
Sayıları 6 milyona yaklaşan ve üniversiteden mezun olduktan sonra binlerce TL'lik borçla yüz yüze kalan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçluları için çalışmalarda son aşamaya gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapacak. KYK kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırmanın açıklanması gündemde.
Milyonlarca gencin gözü kulağı yarınki Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olacak. "Biz gençlerimizi faize de enflasyona da kurban etmeyiz" açıklamasıyla KYK mağdurlarını rahatlatan Erdoğan, yarın Kabine Toplantısı sonrası kameraların karşısına geçerek açıklama yapacak. Cumhurbaşkanı'nın KYK kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırmayı duyurması bekleniyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptı. KYK kredi borçlarıyla ilgili Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nden kaynaklı faiz artışları detaylı bir şekilde ele alındı. 2022- 2023 akademik yılı güz dönemine yetişecek şekilde çalışma tamamlandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katıldığı bir televizyon programında, "Biz hiçbir konjonktüre öğrencilerimizi feda etmeyiz. Her şey hazır, Kabine toplantısı sonrası gençlerimizle ilgili müjdeleri cumhurbaşkanımız açıklayacak. Gençlerimizi fırsatçılığın malzemesi haline getirmeyiz. Gençlerimizin ve ailelerin mutluluğu önemli" demişti.

Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranının ardından, KYK kredilerinin geri ödemelerinde büyük artış yaşandı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre, üniversite dönemleri boyunca 20-30 bin TL arasında kredi alan öğrencilere 70 bin liradan 150 bin liraya kadar değişen tutarlarda borç çıkartıldı. Çok sayıda öğrenci, artan geri ödeme tutarını eleştiri yağmuruna tuttu.
KYK Borçluları Hareketi’nin sözcüsü Merve Bektaş, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, KYK borçlarının tamamının koşulsuz kaldırılmasını istemiş, bu konuyla ilgili daha önce Meclis'e 14 yasa teklifi verildiğini ancak hepsinin reddedildiğini ifade etmişti. Kredilendirme sistemi devam ettiği sürece üniversiteye başlayan her öğrenciyle birlikte borcun katlanacağına işaret eden Bektaş, “Üç talebimiz var; birincisi borçların koşulsuz silinmesi, ikincisi kredilendirme sisteminin kaldırılması, son talebimiz de geri ödemesiz burs verilmesi ve üniversite mezunu gençlerin istihdam edilmesi” demişti.

Merve Bektaş, yüksek lisans yapan gençlerin bazılarının 100 bin liraya kadar kredi borcu olduğunu da belirterek, "Lisans düzeyinde 20 bin liradan 80 bin liraya kadar değişen tutarlarda kredi borcu olan öğrenci arkadaşımız bulunuyor. Bu arkadaşlarımız ve aileleri, bu borçlar altında eziliyor. İktidarın borçları tamamen silmesi, milyonlarca gencin nefes almasına yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı