Lütfi Doğan kimdir?

10. Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, Erbakan'ın daveti üzerine siyasete girdi. Meclis'te görevlerde bulunan Doğan ilerleyen yaşına rağmen ilmi faaliyetlerine devam etti. Peki, Lütfi Doğan kimdir?

GÜNDEM 05.06.2021, 12:50
2
Lütfi Doğan kimdir?
İlerleyen yaşına rağmen ilmi faaliyetine devam eden Lütfi Doğan, Milli Görüş hareketinin öncü isimleri arasında yer aldı. 2 dönem Erzurum Senatörü üç dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM'de hizmetler bulunan Lütfi Doğan hoca 10. Diyanet İşleri Başkanı olarak da görevde bulundu. Lütfi Doğan hakkında daha fazla bilgi Lütfi Doğan kimdir biyografi içeriğimizden okuyabilirsiniz.
Gümüşhane'nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930'da dünyaya gelen Doğan, babası Mehmet Fehmi Efendi'den Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi ve 1942'de dayısı Kurra Hafız Fevzi Efendi'de hıfzını tamamladı.
Dönemin önemli ilim adamlarının tedrisinde tecvid, kıraat ve Arapça gibi dini ilimleri tahsil edip icazet alan Doğan, ilk, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi.
Askerlik dönüşü Gümüşhane'nin merkez ilçesinin Özcan Mahallesi'nde imam hatip olarak göreve başlayan Doğan, 1954'te Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı müftülük imtihanını kazanarak muhtelif şehirlerde müftülük, müftü yardımcılığı ve vaizlik yaptı.
Ankara'daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1965'te birincilikle mezun olan Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi iken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı vazifesine 15 Ocak 1968'te vekaleten atanan Doğan, bu görevini 25 Ağustos 1972'ye kadar yürüttü.
Daha sonra Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine siyasete giren Doğan, Milli Selamet Partisinden (MSP) 1973-1980 arasında iki dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı.
1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi'nde 8 ay tutuklu kalan Doğan, 1991'den itibaren üç dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı.
Bir kısım arkadaşıyla 1987'de İSİLAY'ı kuran Doğan, Arapça, Farsça ve Fransızca biliyor. Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat'taki müesseselerinde eğitim faaliyetlerine devam ediyor. 
Lütfi Doğan’ın yayınlanmış eserleri vardır. Bunlar arasında, “Toplumun Temelini Sarsan Belli Başlı Proplemler, Mutluluğun Kazanılması, Kütübü Sitte Müelliflerinin Hayatı ve Eserleri” ilk akla gelenlerdir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı