Mahfi Eğilmez reçeteyi yazdı! Dolar kuru ve enflasyon nasıl düşer?

Mahfi Eğilmez dolar kuru faiz ve enflasyon çıkmazından Türkiye’nin nasıl çıkabileceğini açıkladı. Merkez Bankası'nın faiz artırması dolar kurunda ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlamayacağını söyledi.

EKONOMİ 02.05.2021, 15:20
12
Mahfi Eğilmez reçeteyi yazdı! Dolar kuru ve enflasyon nasıl düşer?
Türkiye’nin en önde gelen iktisatçılarından hazine eski müsteşar yardımcısı Dr. Mahfi Eğilmez İntegral Yatırım Danışmanı Dr. Artunç Kocabalkan’ın Youtube kanalına konuk oldu.
Mahfi Eğilmez Türkiye’nin uzun yıllardır içerisinde bulunduğu dolar, enflasyon ve faiz konusunda dikkat çekici ifadelerde bulundu. Ekonomideki olumsuz gidişatın en temel noktasında Türkiye’deki hukuk ve adaletsizliğin eksikliği olduğunu ifade eden Eğilmez “Demokrasimizi uzlaşılabilir ve daha genel kararlar alınabilir hale getirmediğimiz sürece, hukukun üstünlüğünü sağlayamadığımız sürece, ekonomiyle ilgili yaptığımız düzenlemeler uzun ömürlü olamıyor” dedi.
Ekonomi alanında Türkiye’nin en büyük ve yıllardır çözlümeyen probleminin enflasyon olduğunu belirten Eğilmez “ Türkiye’deki enflasyonun temel nedenlerinden bir tanesi dolar kurunun yüksek gitmesidir yani Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesidir. Türkiye’de bakıyoruz enflasyon yüzde 15 buna karşılım Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybı yüzde 25 -30. Böyle bir yerde enflasyonu durduramazsınız. Çünkü Türkiye yoğun ithal girdi kullanan bir ülke. İthal mallar pahalandığı zaman ister istemez bu maliyetlere yansıyor. Maliyetlere yansıdığı zaman da fiyatlara yansıyor enflasyon alıyor gidiyor. Peki bu niye böyle oluyor Niye Türk Lirası dolar karşısında sürekli değer kaybediyor. Çünkü riskleri çok fazla. Türkiye’nin komşularıyla sorunları var. Türiye’nin ABD ve AB ile sorunları var. Onun ötesinde işsizlik sorunu var. Bütün bunlar dolar kurunun yükselmesine neden oluyor. O da geliyor bizim enflasyonumuzu vuruyor. Dolayısıyla faiz artırarak bu işi kurtaramayız. Faiz artışı bize zaman kazandırır. Faiz artırmaya sorunlar çözülebilseydi Türkiye dünyanın en sorunsuz ülkesi olurdu. Faiz artırımı geçici çözümdür. Faizi düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskleri düşürebilirseniz dolar kuru düşer. Kur düşerse enflasyon düşer” diye konuştu

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı