Son Dakika

Marmara ölüyor!

Marmara Denizi’nde Mart ayından bu yana giderek yayılan, balıkçıların avlanmasını durduran ve çevresel sorunlara neden olan deniz salyası (müsilaj) sorunu giderek korkutuyor.

GÜNDEM 02.06.2021, 04:35
39
Marmara ölüyor!
Uzmanlara göre “Marmara Denizi’nin ölümü” olarak nitelenen bu durum, her geçen gün daha da ciddi bir hâl alıyor. Uzmanlar, problemin kaynağı olarak hızlı ve plansız betonlaşma nedeniyle artan kirlilik ve küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklığa işaret ederken, Marmara Denizi’ni oksijensiz hâle getiren “çılgın” rant projelerinden de vazgeçilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Marmara Denizi, son zamanlarda yüzeyi kaplayan deniz salyası (müsilaj) sorunuyla mücadele ediyor. Normalde belli bir dönemde ortaya çıkıp kaybolan müsilaj, bu sefer hem çok daha uzun sürdü hem de çok daha yaygın bir alanı kapladı. Uzmanlara göre, denizin üstünde beyaz, köpük gibi görünen bu yapı, denizin altında geniş alanlara uzanıyor. 25-30 metre derinlere kadar inen bu yapının münferit bir olay olmadığını, bir sonuç olduğunu belirten uzmanlar, bu durumu, “Marmara Denizi 1989 yılında öldü ve görünen manzara da bir cesedin çürümesi” olarak nitelendiriyor.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik, “Müsilaj sorununun iki ana sebebi olduğunu söylüyoruz. Birincisi Marmara Denizi’nde organik yükün yani kirliliğin artması. Diğeri ise deniz sıcaklığının deniz salyasının üremesi için en elverişli seviyeye ulaşması. Bu sorunun büyüme sebeplerinden en önemlisi Marmara Bölgesi’ndeki atık su arıtma sisteminin yanlışlığı. Sorunun çözümü için öncelikle atık su arıtım politikasının değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca Kanal İstanbul gibi Marmara Denizi’ni olumsuz etkileyeceği bilimsel raporlarla kanıtlanmış, Marmara’yı anoksik (oksijensiz) koşullara çevirecek rant projelerinden de vazgeçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı