Meclis Başkanı Şentop'tan Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı için açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili açıklama yaptı.

GÜNDEM 27.01.2023, 14:30 27.01.2023, 16:44
8
Meclis Başkanı Şentop'tan Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı için açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Mustafa Şentop, "Daha önce konuştuk bu konuyu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci masa konusu değil, yasa ve anayasa konusudur. İki defa seçilmeyle ilgili iki farklı hüküm var. Birisi 2007 yılında yürürlüğe girip 2018 Nisan'ında yürürlükten kalkan bir hüküm... Bir de 2018 Nisan ayında seçim takvimi başlamasıyla beraber yürürlüğe giren ve o tarihten itibaren herkese iki defa aday olma ve seçilme imkanı tanıyan bir hüküm. Bu yeni hükümet sistemiyle beraber yeniden bütün vatandaşlara iki defa seçilme hakkı tanınmıştır. Önceki dönemde cumhurbaşkanlığı yapmış olanlara da bu imkan tanınmıştır. Sadece Cumhurbaşkanımıza değil, daha önce cumhurbaşkanlığı yapanlarla ilgili bu hüküm vardır. Yeni sistemle beraber iki defa seçilme imkanı tanınmıştır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olmasıyla ilgili "Tabii gözden kaçırdıkları birçok şey var konuşanların" diyen Şentop, şöyle devam etti:

"Yeni sistemde cumhurbaşkanı, eski sistemdeki cumhurbaşkanı ile aynı değildir" diyen Şentop, "2018’den itibaren bütün vatandaşlara yeniden iki defa seçilme hakkı tanınmıştır. Burada hukuki bir tartışma yoktur ama şüphesiz siyaseten adaylık konusunda çekindiği adayların engellenmesi konusunda bazı siyasetçilerin kanaatleri olabilir ama bunu hukuki tartışma olarak yansıtmak yanlıştır. Hukuken tereddüt yoktur, sayın Cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir. İkinci kere adaylığı normal prosedürlere göre olur. Meclis’in karar almasına bu anlamda gerek yok" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa Meclis feshedilir" tartışmalarının sorulduğu Şentop, şunları söyledi: "Böyle bir saçma tartışma görmedim. Meclis'in feshi bizim sistemimizde hiçbir zaman olmamıştır. Seçimlerin yenilenmesi vardır. Zaten hukuki tabir olarak da öyledir. Ve Meclis, yeni Meclis başlayana kadar görevine devam eder. Devamlılık ilkesi vardır bizim tarihimizde, parlamento geleneğimizde. Meclis'in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de Cumhurbaşkanı da alabilir. Bu anayasa hükmüdür, böyle bir yetki vardır."
"Faili meçhul bazı makaleler yazdırıyorlar bize cevap vermek için. Herkes görüşünü net olarak açıklasın isterim. 101'inci madde değiştirildi, 101'inci ve 102'nci madde birleştirilerek tek bir madde halinde yazıldı 2017 anayasa değişikliğiyle beraber. Çok önemli bir husus, belki buna değineni görmedim ben, cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. 2018'den önce, yeni sistem döneminden önce 2007'de ayrı olarak ya da birlikte olarak yüzde 10 alan partilerin de aday göstereceği vardı. Bu yüzde 10, yüzde 5'e indirildi yeni düzenlemede, 2018'de... Bir de daha önce hiç olmayan 100 bin imza ile vatandaş imzasıyla aday gösterilme eklendi sisteme.
Dolayısıyla sistemin sadece cumhurbaşkanı kavramının içeriği, kapsamı, yetki alanları değil; cumhurbaşakanı seçim sistemi süreciyle ilgili de değişiklikler var 2018'de yapılan yeni anayasa çalışmasında. Bütün bunları dikkate aldığımızda şunu net olarak söyleyeyim, hukukta itibar kelimelere telaffuzlara değildir; itibar maksatlara ve manayadır. Dolayısıyla hukuk kavramların içeriğinin kapsamını değerlendirir ve ona göre karar verir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı