Mehmet Reis: Bugün daha fazla dayanışma gerek

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Türkiye’nin her alandaki yaralarını sarması için dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

GÜNDEM 24.02.2023, 04:35
Mehmet Reis: Bugün daha fazla dayanışma gerek
Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’nin 10 şehrinde yıkıma neden oldu. Ülkemizde ciddi bir yara açan depremler üretimde ve ekonomide de yıkıcı sonuçlar doğurdu. Depremzedelerin ve bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar devam ederken Türkiye’nin öncü gıda firmalarından Reis Gıda, depremlerin ekonomi ve tarımsal üretim üzerindeki etkisine yönelik bir basın açıklaması geldi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis tarafından yayınlanan açıklamada depremlerin insani ve sosyal boyutlarının Türkiye toplumunu uzun süre derinden etkileyeceğine dikkat çekildi.
Basın açıklamasında Türkiye’ye başı sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kaybettiklerimizin yeri asla dolmayacak. Ancak felaketi yaşayan, yakınlarını ve evlerini, iş yerlerini, ayrıca işine ve gelir kaynaklarına ilişkin güvencelerini kaybeden insanlarımızın rehabilite edilmesi gerek. Deprem bölgesinde yaşayan insanların kendi gıda ihtiyaçlarını ve geçimlerini sağlamayabilmesi ve ülkemizin gıda güvencesi için tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının lazım” ifadelerini kullandı.
Depremde 3,7 milyon hektar tarım arazisinin zarar gördüğüne dikkat çeken Mehmet Reis, “Depremden etkilenen şehirlerimizde kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 270 bin. Bu çiftçilerimiz Türkiye’deki tarım alanlarının yüzde 16’sını ekip biçiyor. Depremin yıktığı şehirlerin ekonomik yapısına bakıldığında öncelikli sektör, tarım ve tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık olduğu görülüyor. Deprem bölgesinin tarımsal hasılaya katkısı 86 milyar TL’dir. Bunun 52 milyar TL’si bitkisel üretim, 34 milyar TL’si de hayvancılıktan geliyor. Özetle, bölgenin tarımsal hasıladaki payı yüzde 15 civarındadır” açıklamalarında bulundu.
Mehmet Reis, “Çiftçimizin toprağını satmadan, göç etmeden tarım ve kırsal kalkınma destekleri acilen ve süratle harekete geçilmesi hepimizin ortak geleceği ve gıda güvencesi için önem arz ediyor. Sanayi tesislerinin ve ticarethanelerin en kısa sürede faaliyetlerine dönmesi bölgesel ve ulusal ekonomi açısından büyük önem taşıyor. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışmaya, gelecek için de bilimin ışığında önlem almaya ihtiyaç var” dedi.
 
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı