Memurun beklentisi yüksek! Memur zam oranı ne zaman belli olacak?

Memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği 2022-2023 Memur zam oranının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı için tarih belli oldu. Zam oranı ne kadar olacak?

EKONOMİ 18.07.2021, 16:10
37
Memurun beklentisi yüksek! Memur zam oranı ne zaman belli olacak?
Koronavirüs salgınında bir biri ardına gelen elektrik, doğalgaz, çay vs. zamların ardından kamuda çalışan 4.2 milyonu aşkın memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaş zammı beklentisini arttırdı. 
Haziran ayı enflasyon rakamının yüzde 17,53 olarak açıklanmasıyla yılın ilk yarısı için toplu iş sözleşmesi kapsamında yapılan yüzde 3'lük zam aşılmış ve yüzde 5,45 gibi enflasyon farkı ortaya çıkmıştı.
Yılın ikinci 6 ayında memur ve emekli memur aylıkları ile SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 8.45 oranında zam yapılması beklenirken, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde de süreç gelecek günlerde başlayacak.
Aynı zamanda kamudaki 700 binden fazla işçiyi kapsayan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı için tarih belli oldu.

Son olarak 2019 yılında yapılan 5. Dönem Toplu Sözleşmesinde memur ve memur emeklileri 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti. Memur ve memur emeklilerinin ekonomik ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı 2 Ağustos'ta yapılacak.
Görüşmelerde çalışanları temsil eden Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen önceki yıllardan farklı olarak bu yıl birlikte hareket etme kararı alarak ortak hazırladıkları taleplerini, 26 Temmuz'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacak.

Sendikaların ortak talepleri arasında; maaş ve aylıklara oransal zammın yanı sıra, seyyanen zam ve refah payı verilmesi, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile derece kademe ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması gibi talepler yer alıyor.

Yasal olarak ağustos ayında bağıtlanması gereken sözleşme süreci, 2 Ağustos'ta Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak ilk toplantıyla resmi olarak başlayacak. Sözleşmenin genelinde ve hizmet kollarında talep edilen maddelerin görüşülmesiyle ilerleyecek müzakere takvimi, ağustosun üçüncü haftasında sona erecek.
Taraflar arasına bu süreye kadar anlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. 11 kişinden oluşa Hakem Kurulu, sözleşmeye dair nihai kararı verecek

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı