Merkel'den Erdoğan'a: Biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz

Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel veda ziyareti için geldiği İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. iki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM 16.10.2021, 16:05
1
Merkel'den Erdoğan'a: Biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz
2005’ten beri Almanya’yı yöneten Angela Merkel, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında Merkel ve Erdoğan açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
''Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Merkel her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı daima başardık. Sayın Merkel düzensiz göçün önlenmesi konusunda sorumluluk almaktan çekinmedi. Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor. Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Bundan sonraki hayatında kendisine başarılar diliyorum.''

Almanya Başbakanı Merkel ise konuşmasında şunları söyledi:
''İkili ilişkilerimizin gündemini ele aldık. (Yasa dışı göç) Türkiye'ye AB'nin bu konuda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değindik insan hakları konularına değindik. Afganistan'da insani yardım konusunda da görüştük. Taliban ile olan görüşmeler hakkında da bilgi aldık. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. Türkiye-Yunanistan ilişkilerini de ele aldık. Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart."
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.
Türkiye basınından Merkel'e yöneltilen soru ise, 19 yıldır iktidarda olan 'Erdoğan ile çalışmanın nasıl olduğu' yönünde oldu. "Birbirimize not vermek için bulunmuyoruz" diyen Merkel, "Biz işbirliğimize önem atfettik. Türkiye'de ekonomik sorunlara rağmen standartların yükseldiğini görebiliyorum. İnsan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda eleştirdim. Tabi ki çözüm aradık, farklı bakış açılarımız olabilir. Stratejik açıdan birbirimize bağlıyız, bağımlıyız" yanıtını verdi.

Erdoğan ise Türkiye'deki koalisyon hükümetleri dönemine yönelik eleştiride bulunarak, "Koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri daha farklı bir yere ulaşabilirdi. Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.
Merkel, Erdoğan'ın çıkışına “Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın. Alman hükümetlerinin özelliği budur. Koalisyon bizim yapımıza uygundur, biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı