Son Dakika

Merkez Bankası pas geçer mi? "Bir ihtimal daha var"

Merkez Bankası 21 Ekim Perşembe günü Para Politikası Kurulu'nda yeni bir faiz kararı alacak. Anketler ve fiyatlamalar, faiz indiriminin devam edeceğini gösteriyor. Peki Merkez Bankası pas geçer mi?

EKONOMİ 18.10.2021, 14:55
23
Merkez Bankası pas geçer mi?
Piyasalar, Merkez Bankası'nın 21 Ekim Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararına odaklandı.
Ekonomistlerin görüşlerine ve dolar kurunun fiyatlamasına bakıldığında Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği belirtiliyor. Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini düşünen Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapabileceği anketlere yansımış durumda.
Merkez Bankası'nın verdiği ilk faiz indirimi mesajında dolar kuru, TL karşısında 8,30 lira seviyesinde iken bugün dolar 9,30 seviyelerine dayandı. Eylülden bu yana yüzde 10'a yakın değer kaybeden TL, geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yani enflasyonu yüzde 20'nin üzerine tek başına taşıyabilir.
Altın ve enerji fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin devamı önümüzdeki dönemde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enflasyon üzerinde ekstra baskı oluşturacak. Bu nedenle kasım ve aralık aylarında baz etkisiyle gerilemesi beklenen enflasyonun düşmesi imkansız hale gelecek.
Enflasyonun dünya genelinde resmin hala flu olması ve kurdaki bu yükselişin olumsuz etkileri, Merkez'e 'fren' yaptırır mı? sorusu da gündeme geliyor. Ancak bu düşük ihtimal olarak duruyor.
21 Ekim tarihindeki faiz indirimi için PPK'da bir görev değişimine gerek olmadığını düşünen bazı ekonomistler, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde "riskleri" anlatmış olabileceğini söylüyor. Bu arada bazı ekonomistlere göre, TCMB faiz indirimlerine devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabilir.
Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 21 Ekim'deki toplantı için "Tüm gelişmeleri analiz ederek en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı