Mevlid kandili hangi güne denk geliyor? 2021 Mevlid Kandili ne zaman?

Kurban Bayramı ve Hicri yılbaşından sonra Mevlid Kandili tarihi en çok merak edilen şeylerin başında geliyor. Mevlid kandili ne zaman? 2021 Mevlid Kandili tarihi hangi güne denk geliyor?

GÜNDEM 10.06.2021, 12:00
3
Mevlid kandili hangi güne denk geliyor? 2021 Mevlid Kandili ne zaman?
 İslam aleminin en hayırlı gecelerinden biri Peygamber Efendimiz'in doğum günü olarak kutlanan Mevlid Kandili için geri sayım başladı.
"Mevlid-i Nebi" olarak da anılan bu mübarek günde eller semaya yükselecek.

eygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye 'Mevlid Kandili' denilmiştir.

Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere "kandil geceleri" denilmiştir.
Osmanlı döneminde “mevlid merasimi”ne ayrı bir önem verildi.  “Mevlid Alayı” diye anılan muhteşem merasimlerde şeyhülislâm, vezirler ve diğer askerî ve mülkî erkân, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebîulevvel ayının 12'sinde Sultan Ahmed Camii'nde toplanırdı.
Padişahın gelmesinden ardından vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi'nin yazdığı Vesîletü’n-Necât’ı, bilinen yaygın adıyla Mevlid’i okunur ve bu esnada Medine'den getirtilen hurmalar cemaate ikram edilirdi.

Ancak gerek Rasûlullah gerekse ashab döneminde kutlama niteliğinde bir etkinliğe rastlanmamıştır. 
Mevlid Kandili tarihte ilk kez  Mısır'da Fâtımîler döneminde kutlanmaya başlandı. Daha sonra Eyyûbîler devrinde anma ve geceyi ihya programlarıyla çeşitli merasimler yapıldı. 
1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadece Türkiye'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.Kaynak: Mevlid Kandili ilk ne zaman kutlanmaya başlandı?

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı