Millet İttifakı, en çok Saadet’te buluştu

Millet İttifakı, 6 Mart Pazartesi günü Saadet Partisi Genel Merkezi önünde ortak cumhurbaşkanı adayını açıkladı.

GÜNDEM 08.03.2023, 04:35
4
Millet İttifakı, en çok Saadet’te buluştu
Haber: Ali Ekber
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak duyuran Saadet lideri Temel Karamollaoğlu, partisiyle birlikte son yıllarda siyasetin merkezi haline geldi. Millî Görüş partileri, yakın siyasi tarihimizde pek çok koalisyonun kurulmasında önemli roller üstlenirken, Millet İttifakı’nın yaşadığı son krizde de arabulucu görevini üstlenen Karamollaoğlu ve partisi, sürecin normale dönmesinde de önemli katkılarda bulundu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yapıcı ve birleştirici dilinin ortaya koyduğu anlayış, partiyi siyasetin merkezi haline getirdi. Son bir haftadır bütün Türkiye, Saadet Partisi Genel Merkezi’ne kitlendi.

Yaklaşık bir yılı aşkın süredir bir araya gelen Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı, uzun süren istişareler sonrasında ortak cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Millet İttifakı’nın bir araya gelmesinde ve süreç içerisinde kamuoyuna yansıyan birçok krizin çözülmesinde arabulucu rol üstlenen Karamollaoğlu ve partisi, 13 kez bir araya gelen Millet İttifakı’nın son 5 toplantısına ev sahipliği yaptı. Karamollaoğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıların son 3’ünde ise tüm gözler, İskitler’de bulunan parti genel merkezindeydi. Partililerin “Bilge Başkan” olarak nitelendirdiği Karamollaoğlu, masanın diğer aktörleri tarafından ise “Akil Adam” olarak nitelendiriliyor. Millet İttifakı’nın Perşembe günü gerçekleştirdiği ve büyük bir krize neden olan toplantı sonrasında başlayan siyasi süreçte Karamollaoğlu, İYİ Parti’nin tekrar masaya dönmesinde büyük bir görev üstlendi. Başlatılan telefon trafiğiyle pek çok kez görüşmeler yapan Saadet lideri, böylelikle Millet İttifakı’nın seçimlere kısa bir süre kalırken dağılmadan sandığa gitmesinin de önünü açtı.

Siyasi düğümlerin telefon diplomasisiyle çözüldüğü saatlerde Saadet Partisi Genel Merkezi önünde yerli ve yabancı basından pek çok gazeteci, yaşanan sıcak gelişmeleri aktarmaya çalışırken, saatlerin ilerlemesiyle birlikte pek çok kesimden vatandaş, parti genel merkezi önünde toplandı. 14.00’te başlaması gereken toplantı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılma beklentisiyle ertelenmişti. Bu süreç içerisinde yoğun bir telefon diplomasisi yürüten Saadet lideri, masanın diğer üyeleriyle birlikte krizin atlatılmasında büyük bir adım attı. Bu süreç içerisinde Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlarıyla da görüşen Karamollaoğlu, bir kez daha birleştirici yönünü gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gelmesiyle birlikte başlayan toplantı ana akım medya olmak üzere yerel ve uluslararası basın tarafından ilgiyle takip edildi. Gazeteciler, ortak cumhurbaşkanı adayının açıklanmasıyla birlikte yüzlerce son dakika gelişmesini paylaşırken televizyonlar, tüm süreç boyunca parti genel merkezi önünde yayın yaptı.

1974 yılında o dönemin uçlarında olduğu belirtilen ve bir araya gelmesi beklenmeyen MSP-CHP arasında yapılan koalisyon ile birlikte toplumun farklı kesimleri bir araya gelmişti. Sürecin yürütülmesinde Millî Görüş lideri rahmetli Erbakan, tüm risklerine rağmen koalisyonu gerçekleştirmişti. MC hükümetlerinin kurulmasında da aktif rol alan Erbakan, ANAP’a karşı tüm muhalif kesimleri bir araya getirmeye çalıştı. 1996 yılında Refah-Yol hükümetini kuran Erbakan, böylelikle Millî Görüş tarihi boyunca ittifak yapan ve toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren bir hareketi ortaya çıkardı. Saadet Partisi genel başkanı olarak seçildiği tarihten itibaren kullandığı dil ve üslupla dikkat çeken Temel Karamollaoğlu, 2017 yılında yapılan referanduma karşı hayır oyu vereceklerini açıklayarak, o süreçte kilit parti olarak nitelendirilmişti. Kilit rolünü 2018 seçimlerine de taşıyan Karamollaoğlu, ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda da büyük gayret sarf etti. Toplumun farklı kesimleri tarafından sempati duyulan bir isim haline gelen Karamollaoğlu, 2018 seçimlerinde de ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarılması için büyük gayret sarf etmişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı