Son Dakika

Milyonlar merakla bekliyordu! BES'te erken emeklilik ve devlet desteği

Erken emeklilik isteyenlerin merakla beklediği BES ile ilgili yanıtlar belli olmaya başladı. BES'te erken emeklilik olacak mı? Avanjajları ve dezavantajları ne? İşte merak edilen soruların yanıtları

EKONOMİ 31.05.2021, 11:55
3
Milyonlar merakla bekliyordu! BES'te erken emeklilik ve devlet desteği
Son dönemde çokça sorulan soruların başında BES yani Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili olanlar geliyor.
Aktif çalışma döneminizdeki hayat standartlarınızı emeklilikte de devam ettirmeniz için bugünden düzenli birikim yapma imkânı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemi BES'e katılanlar erken emeklilik kazanabilecekler mi? BES'in avantajları ve dezavantajları neler? 
BES'te kimi vatandaşlar şartları merak ederken, kimileri "zaten çocuğum için yaptırmıştım bunun ne faydası olacak?" diye soruyor, kimileri de "56 yaşında emeklilik çok uzun değil mi?" diye eleştiriyor.
BES sözleşmesinde yer alan ismin mutlaka 18 yaş üzerindeki kişi olması gerekiyordu.
Şimdi, BES'e ödenecek katkı paylarını yine ebeveynler yatıracak, birikimlerin değerleneceği emeklilik planlarını yine ebeveynler belirleyecek ama 18 yaşın altındakilerin adına sözleşme düzenlenebilecek.
Devlet de yüzde 25 katkı yapacak. Tasarrufa erken yaşta başlanması hedeflenen sistemde küçük tasarruflarla ileride büyük birikimlere ulaşılacak.
Uzmanlar 6-7-8 yaşındaki çocuklar için aylık 100 lira BES hesabına düzenli yatırılmasını öneriyor. Üzerine devletin yüzde 25 katkısını ekleyince, 10 sene sonra çocuk 16-17 yaşına geldiğinde güzel bir para sahiplerini bekliyor olacak.

Yüzde 25 devlet katkısı olan sistemdeki bazı kişilerin, hem kendileri için hem de çocukları için BES'i bulunuyor.
Yani, kişinin kendi adına iki ya da üç BES sözleşmesi var ama bunun birini kendi adına diğerlerini de çocukları için yaptırmış. Devlet katkısının bir üst limiti var; o da aylık asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı ki, bugün için bu tutar 894 lira.

56 yaşında emeklilik konusuna gelecek olursak... Burada bazı düzenlemeler yapılacak. Hürriyet'in haberine göre 18 yaşın altında sisteme girenlere evlilik, konut alımı, eğitim gibi nedenlerle birikimlerini kısmi olarak çekme hakkı tanınacak. Daha da önemlisi, sistemde 10 yılını dolduranlar devletin yaptığı katkının yüzde 60'ını hak edebilecekler.
Yani sekiz yaşındaki çocuğunuz için BES yaptırdınız, düzenli katkı payını ödediniz, devlet de yüzde 25 katkı yaptı; 18 yaşına geldiğinde devlet katkısının yüzde 60'ını almaya hak kazanıyor.
Bir de eğitim ya da konut veya da başka bir ihtiyaç için birikiminin bir kısmını çekme hakkı tanınıyor. Özetle, 56 yaşında emeklilik konusuna pek de takılmamak gerekiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı