Son Dakika

Mısır alım fiyatında hayal kırıklığı: Arpa fiyatının bile gerisinde

Mısır alım fiyatları Erdoğan tarafından açıklanırken çiftçiler hayal kırıklığı yaşadı. Mısır fiyatları arpa fiyatlarının bile çok gerisinde kaldı.

EKONOMİ 23.08.2022, 08:50
Mısır alım fiyatında hayal kırıklığı: Arpa fiyatının bile gerisinde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Toprak Mahsulleri Ofisimiz, mısır alım fiyatını, destek hariç, ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacak." ifadelerini kullandı. Çiftçi, mısır alım fiyatı olarak 7 bin lira fiyat bekliyordu. Mısır fiyatları arpa fiyatlarının bile çok gerisinde kaldı. 
Buna göre açıklanan mısır alım fiyatı, arpa alım fiyatının bile çok gerisinde kaldı. TMO arpa alım fiyatı önce 5500 TL/ton artı 500 lira pirim ile birlikte 6000 TL/ton olarak açıklanmıştı. Daha sonra alım fiyatı tonda 200 lira daha artırılarak 6200 TL/ton'a çıkarılmıştı.

TMO eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mısır için buğday ve arpada ödenen ilave fark fiyatın olmayacağını belirterek, "Yani net fiyat 5700 TL/ton" dedi.
Peki, mısır fiyatları neden çiftçinin beklentisinin altında açıklandı? Bu konuyla ilgili olarak da yorumda bulunan Kemaloğlu, özellikle İç Anadolu Bölgesi'ni işaret ederek, çiftçinin mısır ekiminden buğday, arpa ekimine yönlendirilmek istenmiş olabileceğini belirtti. Kemaloğlu, "İç Anadolu Bölgesinde ve su kısıtı olan yerlerde mısır yerine bugday, arpa ekin mesajı da olabilir" dedi.

Tarımdan Haber yazarı Faik Toy, açıklanan mısır alım fiyatlarına tepki göstererek, önümüzdeki yıl mısır üretim alanlarının azalacağını kaydetti. Açıklanan düşük fiyatın aynı zamanda karaborsacının iştahını kabartacağını ve mısır fiyatlarının sert yükselişine neden olacağını dile getiren Toy, twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Mısır üreticisi mısırı 5700 TL’ye satarsa önümüzdeki yıl mısır üretim alanlarını epeyce azaltacaktır, anlayacağınız mısır üretmekten kaçınacaktır. Düşük fiyat açıklamanın diğer riski fiyat kelepir olduğunda karaborsacının iştahını kabartır ve sonrasında sert yükselişler olur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı