Son Dakika

Mısır'da tutuklu gazetecilerin esareti sona erdi

Mısır'da uzun süredir tutuklu bulunan 3 gazeteci ile 3 aktivist, uluslararası baskıların ardından bugün serbest bırakıldı.

DÜNYA 18.07.2021, 21:50
9
Mısır'da tutuklu gazetecilerin esareti sona erdi
Askeri darbe ile yönetimi ele geçiren Mısır lideri Abdulfettah el Sisi muhalif sesleri zor kullanarak susturduğu gerekçesiyle uluslararası toplumun tepkisini çekiyor. Aralarında ABD'li üst düzey yetkililerin de bulunduğu çok sayıda Batılı isim, Mısır lideri Abdulfettah el Sisi yönetimine tepki gösteren, 3 insan hakları savunucusunun ve 3 gazetecinin cezaevler tutulması nedeniyle eleştirmişlerdi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yargı erkinden iki üst düzey yetkili, Devlet Güvenlik Savcıları'nın haklarındaki suçlamalarla ilgili devam eden altı soruşturmada, bu kişilerin serbest bırakılmalarına karar verdiklerini belirtti.
Suçlamalar arasında, 'yanlış haber yaymak', 'sosyal medya platformlarını kötüye kullanmak' ve Mısır'ın 2013'te terörist yapı olarak ilan ettiği Müslüman Kardeşler örgütüne atıfla 'bir terörist gruba katılmak' yer alıyor.
Avukatlara göre uzun tutukluluğa rağmen serbest bırakılanlar henüz hakim karşısına çıkıp yargılanmadı.
Serbest kalanlar arasında, Mısır'ı uzun yıllar demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevden uzaklaştırılması için oluşturulan 6 Nisan Hareketi'nin kurucularından olan demokrasi yanlısı aktivist ve blog yazarı Esra Abdulfettah da bulunuyordu. Abdulfettah, Ekim 2019'da Kahire'de gözaltına alınmıştı.
Mısır'ın önde gelen insan hakları savunucularından ünlü avukat Mahinur el Masry de pazar günü serbest bırakılan bir başka isimdi. Mısır'da yaşayan Suriyeli ve Filistinli mülteciler lehine yaptığı çalışmalarıyla tanınan el Masry, 2019 yılının eylül ayından beri tutuklu bulunuyordu.
Pazar günü özgürlüğüne kavuşan bir diğer isim, Mısır Gazeteciler Sendikası üyesi olan ve "yalan haber yazmak" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Cemal el Cemel'di. Cemel, 28 Şubat'ta İstanbul'dan Mısır'a dönüşünde, Kahire Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.
İnsan hakları alanında faaliyet gösteren avukat Malek Adly'ye göre bugün serbest bırakılanlar arasında 2018'den bu yana gözaltında tutulan gazeteciler Mustafa el Aasar ve Moataz Wadnan da bulunuyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı