Muharrem İnce: Çatı aday seçime katılımı düşürür

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Saygı Öztürk'e verdiği demeçte partisi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 09.10.2021, 11:25
3
Muharrem İnce: Çatı aday seçime katılımı düşürür
CHP'den ayrılarak Memleket Partisi'ni kuran Muharrem İnce, 54 ilde teşkilatlanma çalışmasını bitirip seçimlere girmeye hak kazandı. İnce, 40 ili gezdikten sonra partisi adına ilk seçim anketini yaptıracağını belirtti. 
Sözcü yazarı Saygı Öztürk'e konuşan Muharrem İnce, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir ucubedir. Derhal vazgeçilmelidir. 3 yılda Türkiye'yi yoksullaştırdı. İsim tartışmak yerine içerik tartışmalıyız." dedi. 
Gittiği yerlerle ilgili izlenimini, “Derin bir yoksulluk ve geçim sıkıntısı var” diye özetledi. AKP'den ayrılıp partisine katılımlar da İnce'yi mutlu ediyor. ‘Sistem” tartışmalarının “Doğru zeminde yapılmadığını” belirten İnce, Saygı Öztürk'e şunları anlattı:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mi? Yani 40 katır mı, 40 satır mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir ucubedir. Derhal vazgeçilmelidir. 3 yılda Türkiye'yi yoksullaştırdı. İsim tartışmak yerine içerik tartışmalıyız. Siyasi Partiler Kanunu (SPK) değişmeden Türkiye'ye demokrasi gelmez. Muhalefet sisteme karşı ama SPK'yı hiç konuşmuyor. Yani parlamentoyu değil genel başkanları güçlendirmek istiyorlar. Demokrasi istiyorsak başlayacağımız yer SPK olmalı. Kanunu değiştirerek milletvekillerini güçlendirmelisiniz.”
İnce, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Partili Cumhurbaşkanı olmaz. Ağzına geleni söylüyor, cevap verince ‘Vay cumhurbaşkanıyım' diyor. Böyle şey olamaz. Milletvekillerini, hakimleri, bakanları belirliyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın bile böyle yetkisi yoktu. Kadı (Hakim) atayamazdı. Kanuni'nin sadrazamı (Başbakan) vardı. Erdoğan'da başbakan da yok. Tartışmamız gerekenler bunlar. Siyasi Partiler Kanunu, güçler ayrılığı, denge, denetim, şeffaflık.”
Cumhurbaşkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesinde arsa satışı bile olduğunu anlatan İnce, “Arsa satışının altında cumhurbaşkanının imzası olmamalı. Yetkilikleri doğru kişilere devretmek makamı küçültmez, yüceltir.” dedi. İnce, tüm siyasi partilere ise şu çağrıyı yaptı:
İnce, partisinin cumhurbaşkanı aday adayı olduğunu, başka aday çıkarsa onunla sandıkta yarışacağını belirtti, şunları söyledi:
Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, “Bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanlığına aday olmalı, seçimi kazanmalı, başlarken hangi yetkileri kullanmayacağını açıklamalı ve bir takvim içerisinde Türkiye'yi demokratikleştirmeli. Örneğin ben seçilirsem rektörleri atamayacağım, üniversite bileşenlerinin önüne sandığı koyacağım” dedi.
İnce, partisinin CHP'yi böleceği eleştirilerini de şöyle cevaplandırdı:
Erdoğan'ın seçimi kaybetse bile koltuğu bırakmayacağı iddialarına katılmadığını belirten Muharrem İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
İnce'nin son sözü şu oldu:
“Değişime Siyasi Partiler Kanunu'ndan başlamazsanız samimiyetinizden kuşku duyarız.”
“Cumhurbaşkanı adayımıza üyelerimiz karar verecek. Çatı aday seçime katılımı düşürür. Her parti kendi adayını gösterirse katılım artar, Erdoğan'ın şansı azalır. Adaylar 2. tura kalan muhalefet adayını kayıtsız şartsız destekleyeceğini açıklamalı. Muhalefet, ilk turda yüzde 51 oy alacak bir adayda anlaşabiliyorsa ona bir itirazım yok. Ama sanmıyorum.”
“Bölme işi eski sistemde olur. Burada 50 artı 1 almak gerekiyor. Muhalefeti büyütmenin yolu parti sayısının çok olmasıdır. Biz AKP'den, MHP'den bir oy alsak kazançtır.”
“Ankara ve İstanbul belediyelerini nasıl devrettiyse iktidarı da devredecek. Ama Türkiye'nin refaha ulaşabilmesi için kutuplaşmadan, gerilimden çıkması lazım. İzmir Marşı, Mehter Marşı'nın rakibi değildir. İkisi de bizim.
Biz, kutuplaşmanın tarafı olmayacağız. Bizim olmazsa olmazlarımız var. Mustafa Kemal Atatürk'ü tartışmayız. Partimizin üyeleri kadına şiddet ve çocuk istismarını yüksek sesle kınamalıdır. Siyasetten rant elde etmemelidir. Terörün her türlüsünü kınamalıdır.”
“Seçim döneminde adayların performansı oyları yükseltir. Meydanlar başka şeydir. Grafiği yükseltir, düşürür. Meydanlar açılsın, bayraklar asılsın, müzikler çalınsın iş değişir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı