Muharrem Sarıkaya uyardı: Buradan Türkiye süratle çıkmazsa...

Muharrem Sarıkaya, Türkiye’nin FATF’da gri listeye düşmesi ile ilgili olarak "Buradan Türkiye süratle çıkmazsa beklemediği bir durumla karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.

EKONOMİ 22.10.2021, 12:50
4
Muharrem Sarıkaya uyardı: Buradan Türkiye süratle çıkmazsa...
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için gri listeye alınmasıyla ilgili yazdı.
Sarıkaya, bugünkü yazısında gri listeye alınmanın Türkiye için anlamını şöyle ifade etti:

Türkiye’nin FATF’da kurucu ülkelerden birisi olduğuna dikkati çeken Sarıkaya, şöyle yazdı:

Merkez Bankası’nın faizi aşağı çekip, dövizi fırlattığı dönemde, ülkeye gelecek yabancı yatırımcının çekingen davranması için önemli bir yol haritası sunması anlamına geliyor. FATF’ın 39 üye ülkesi, gri listeye alınan ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda gidermesini istiyor, eğer gidermezse kırmızı listeye alıyor. Gri listeye alınmak, AB nezdinde de ciddi sorun teşkil ediyor, “AB’nin kara para aklama listesine ekleniyor” ve yaptırım uygulamaları başlıyor.
Dikkat çeken ise Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu FATF tarafından, kara paranın önlenmesi ve terörün finansmanı, böyle bir listeye konuluyor bulunması. Ve FATF’ın değerlendirme toplantılarında adının kara para ile anılacak olması.
FATF Başkanı Marcus Player, dünkü basın toplantısında Türkiye’de mali sektörün, maden ticareti veya emlakçılık gibi ticaret yapan farklı aktörlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı. BM ve AB’nin yaptırım listesinde yer alan İran gibi ülkelerle yapılan ticaret de bu kapsamda Raporda yer alıyordu…
Buradan Türkiye süratle çıkmazsa beklemediği bir durumla karşı karşıya kalabilir. Özellikle de son dönem AB Raporu ve Ankara’daki 10 büyükelçiliğin AİHM kapsamında yayınladığı bildiriyle gelişen durumlar kapsamında.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı