Son Dakika

Mülteci meselesine insani bakış açısı şart

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler, zaman zaman ırkçılığa ve hakarete maruz kalabiliyor.

GÜNDEM 24.07.2022, 07:35
3
Mülteci meselesine insani bakış açısı şart
Haber: Mustafa Akpınar
Bir sokak röportajında, bir grup vatandaşın sözlü tacizine maruz kalan Suriyeli genç Ahmet Kanjo’nun, “Ben kimim? Ben bir insanım” tepkisi büyük destek toplarken; İTÜ’de görev yapan yabancı uyruklu misafir öğretim üyelerinin bile ırkçılığa maruz kalması tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaş sonrası milyonlarca mülteci Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. Ancak hükümetin yanlış göç ve mülteci politikaları yüzünden Türkiye’ye sığınan milyonlarca mülteci, zaman zaman aşırı yaklaşımlara maruz kalıyor. Son yıllarda ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte giderek büyüyen mülteci sorunu, hükümetin politikasızlığı nedeniyle daha da derinleşiyor. Aşırı milliyetçiliğe kayan tavırlara neden olan mülteci sorunu, son olarak bir sokak röportajında ırkçı saldırıya maruz kalan Suriyeli genç Ahmet Kanjo’nun “Ben kimim? Ben bir insanım” tepkisiyle yeniden gündeme geldi. İTÜ’de görev yapan yabancı uyruklu misafir öğretim üyelerinin bile ırkçılığa maruz kalması Türkiye’deki mülteci ve sığınmacı sorunun önlem alınmazsa daha ciddi sorunlara neden olacağını gözler önüne seriyor. Öte yandan bazı siyasetçilerin de konuyu siyaset malzemesi haline getirmesi toplumsal düzeyde mülteci sorunun tırmanmasına neden oluyor.
Suriye’de iç savaş ve çatışmalar bitmeden gönüllü geri dönüş ve entegrasyon gibi yaklaşımların her zaman sınırlı kalacağını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Dr. Hasan Turgut, “Göç olgusu yeni bir şey değil. Akdeniz ve Yakın Doğu (MENA) bölgesindeki insanlar 2000’li yıllardan bu yana evlerini terk ediyor. Kimse evini yurdunu terk etmek istemez. Alışkın olduğu hayatı bırakıp, bilinmeze doğru yol almak istemez. Sadece Suriye’yi referans alsak bile 10 yıldan fazla bir süreçten bahsediyoruz. Bu insanlar kendilerine yeni bir hayat kurdular. Şimdi hadi geri dönüyorsunuz demek ne kadar gerçekçi? Gönüllü geri dönüşten ziyade Türkiye’nin tutarlı bir göç ve göçmen politikası yok. Geri dönüş ya da entegrasyon ya da diğer seçenekler gönüllü geri dönüş gibi projeleri gerçekçi hale getirir” ifadelerini kullandı.
Siyasi liderlerin Türk vatandaşlığı elde etmiş göçmen sayısı hakkında kesin bir bilgi paylaşmadıklarını söyleyen Turgut, “Bu konuyu ileri sürenlerin iddialarını desteklemek için ellerindeki bilgileri paylaşmaları kamuoyu açısından önem taşımaktadır. Aksi halde bu durum maalesef yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı beslemekten öteye geçmiyor. Kasıtlı ya da kasıtsız elimizde bilgi kirliliğinden başka bir şey kalmıyor. Komplo teorileri, ayrımcı söylemler yanlış bilgilerin daha çabuk yayılmasına sebep oluyor. Sokak röportajı yapanların da etik yaklaşımı benimsemeleri gerekiyor. İçerik üreticileri hassasiyet sahibi olmalı. Bilgiler teyit edilmeden paylaşılmamalı. Kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dilden kaçınmalıyız” diye konuştu.
Kasıtlı bir şekilde veyahut bilmeyerek medyada ırkçı söylemlerin yayılımının kolaylığına dikkat çeken Turgut, “Günümüz medya ekosistemi ırkçılığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı bağlamında bambaşka bir aşamaya taşımıştır. Yanlış anlaşılmasın, sosyal medya tu kaka gibi bir iddiam yok. Bu ekosistemde çok rahat bir şekilde ırkçı söylemler dolaşıma giriyor. Kolaylıkla sosyal kabul ve onay almakta. Yani meşruiyet kazanıyor. Bu da aslında günümüzde ırkçılığı sinsi ve tehlikeli hale getiren en temel olgudur. Çünkü kimse söylemlerinin ayrımcı olduğunu kabul etmiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı